1EUR = 4.7729 RON | Bucureşti 16 º

Extern

Hollande ridică garanţia depozitelor bancare la "principiu absolut, irevocabil"

Preşedintele francez François Hollande a subliniat marţi că garanţia depozitelor bancare, deteriorată în Cipru, ar trebui să fie "un principiu absolut, irevocabil" în cadrul zonei euro, informează AFP.

27 mar, 2013 | Agerpres

"Noi acordăm un mare preţ pe uniunea bancară, pe mecanismele de supervizare ca mecanism de recapitalizare cu garanţia depozitelor ce trebuie să fie un principiu absolut, irevocabil", a declarat preşedintele francez într-o conferinţă de presă la Palatul Elysee, alături de şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy.

Garanţia depozitelor este un "principiu fundamental în Uniunea bancară", iar "cei care depun bani în băncile zonei euro au o garanţie asupra fondurilor care sunt depozitate", a insistat François Hollande.

"Este un principiu ce trebuie respectat, deoarece dă încredere şi fondează uniunea, iar atunci când există o criză, tocmai prin mecanismele MES /Mecanismul european de stabilitate/ se produce reglementarea prin intermediul recapitalizării", a notat el.

Soluţia adoptată în Cipru de impozitare a depozitelor bancare mai mari de 100.000 de euro este cu toate acestea, consideră el, un "tratament ce nu poate fi decât excepţional, specific, unic şi care a trebuit să fie făcut".

În acelaşi mod, Mariano Rajoy a subliniat că recapitalizarea băncilor europene aflate în dificultate ar trebui "să se facă aşa cum este prevăzută prin intermediul MES", insistând că el "nu ar fi favorabil unei directive" europene ce ar lua în considerare recapitalizarea prin intermediul depozitelor bancare ale deponenţilor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO