Hollande se pronunţă pentru „o etichetare obligatorie” a tipurilor de carne din semipreparate

Preşedintele francez François Hollande a anunţat sâmbătă că reclamă "o etichetare obligatorie" a tipurilor de carne conţinute de semipreparate, o reacţie faţă de scandalul european al cărnii de cal, la inaugurarea, la Paris, a celei de a 50-a ediţii a Salonului Agriculturii, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 23 feb. 2013, 13:20
Hollande se pronunţă pentru

„Vreau ca, într-un termen, să existe o etichetare obligatorie a cărnurilor conţinute de semipreparate”, a declarat el, evocând „fraude” constatate în ultimele zile.

„Până atunci, voi susţine, împreună cu ministrul Agriculturii şi miniştii vizaţi, toate iniţaitivele ce vor apărea în vederea unor demersuri voluntare de etichetare”, a continuat şeful statului francez.

Este vorba, a subliniat el, despre a proceda astfel încât „consumatorul să poată să fie informat despre provenienţa produselor pe care le consumă, în special carnea”.

Pentru moment, industriaşii sunt constrânşi de către reglementările europene să menţioneze tipul de carne utilizat în preparatele lor, dar nu şi originea. Carnea, vândută tranşată, sau fructele şi legumele sunt singurele produse a căror origine este obligatoriu să fie specificată.

Franţa nu poate, totuşi, să oblige industriaşii să moficie etichetele. Doar o evoluţie a legislaţiei europene va putea să îi oblige.

Crescători francezi şi asociaţii ale consumatorilor exercită presiuni pentru ca reglementare să evolueze rapid în acest sens.

Ministrul Agriculturii Stéphane Le Foll a promis recent că va pleda această cauză la Bruxelles, unde se va duce luni pentru a exercita presiuni asupra Comisiei Europene (CE) să acţioneze în acest sens. În opinia sa, CE „nu este deloc (implicată) în această direcţie”.

Actualmente Franţa a obţinut un consens asupra acestui subiect cu Germania şi Marea Britanie, dar continuă să existe unele rezistenţe din partea ţărilor nordice.

François Hollande a inaugurat a 50-a ediţie a Salonului Agriculturii, care marchează o jumătate de secol într-o atmosferă tensionată de scandalul cărnii de cal ce ameninţă să agraveze criza de încredere a consumatorilor.

Scandalul a condus la retrageri de produse peste tot în Europa. El i-a afectat mai ales pe industriaşi şi marii distribuitori. Însă îi afectează, prin ricoşeu, şi pe crescători, care se tem că publicul se poate depărta şi mai mult de produsele din carne, în contextul în care, în Franţa, consumul de carne a scăzut, deja, cu aproximativ 10% în zece ani.

Valentin Vidu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...