Hollande se pronunţă pentru „o etichetare obligatorie” a tipurilor de carne din semipreparate

Economica.net
23 02. 2013
francoishollande_73618500

„Vreau ca, într-un termen, să existe o etichetare obligatorie a cărnurilor conţinute de semipreparate”, a declarat el, evocând „fraude” constatate în ultimele zile.

„Până atunci, voi susţine, împreună cu ministrul Agriculturii şi miniştii vizaţi, toate iniţaitivele ce vor apărea în vederea unor demersuri voluntare de etichetare”, a continuat şeful statului francez.

Este vorba, a subliniat el, despre a proceda astfel încât „consumatorul să poată să fie informat despre provenienţa produselor pe care le consumă, în special carnea”.

Pentru moment, industriaşii sunt constrânşi de către reglementările europene să menţioneze tipul de carne utilizat în preparatele lor, dar nu şi originea. Carnea, vândută tranşată, sau fructele şi legumele sunt singurele produse a căror origine este obligatoriu să fie specificată.

Franţa nu poate, totuşi, să oblige industriaşii să moficie etichetele. Doar o evoluţie a legislaţiei europene va putea să îi oblige.

Crescători francezi şi asociaţii ale consumatorilor exercită presiuni pentru ca reglementare să evolueze rapid în acest sens.

Ministrul Agriculturii Stéphane Le Foll a promis recent că va pleda această cauză la Bruxelles, unde se va duce luni pentru a exercita presiuni asupra Comisiei Europene (CE) să acţioneze în acest sens. În opinia sa, CE „nu este deloc (implicată) în această direcţie”.

Actualmente Franţa a obţinut un consens asupra acestui subiect cu Germania şi Marea Britanie, dar continuă să existe unele rezistenţe din partea ţărilor nordice.

François Hollande a inaugurat a 50-a ediţie a Salonului Agriculturii, care marchează o jumătate de secol într-o atmosferă tensionată de scandalul cărnii de cal ce ameninţă să agraveze criza de încredere a consumatorilor.

Scandalul a condus la retrageri de produse peste tot în Europa. El i-a afectat mai ales pe industriaşi şi marii distribuitori. Însă îi afectează, prin ricoşeu, şi pe crescători, care se tem că publicul se poate depărta şi mai mult de produsele din carne, în contextul în care, în Franţa, consumul de carne a scăzut, deja, cu aproximativ 10% în zece ani.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro