Honda revine în F1 în 2015, ca furnizor de motoare pentru McLaren

Constructorul japonez de automobile Honda şi-a anunţat oficial revenirea în Formula 1, urmând să furnizeze motoare echipei McLaren, începând din 2015, informează presa internaţională.
Economica.net - joi, 16 mai 2013, 09:23
Honda revine în F1 în 2015, ca furnizor de motoare pentru McLaren

„Împreună, în anii 80 şi 90, McLaren-Honda a câştigat 44 de curse şi opt titluri mondiale. În 1988, am creat cea mai de succes maşină din istoria F1, MP4-4, cu care piloţii Ayrton Senna şi Alain Prost au câştigat 15 din cele 16 curse ale sezonului. McLaren şi Honda sunt pe cale să se lanseze împreună într-o nouă şi interesantă aventură. Sunt bucuros să spun «bun venit, Honda» în acest sport”, a declarat managerul echipei McLaren, Martin Whitmarsh.

Echipa va reveni la denumirea sub care a scris istorie în Marele Circ, McLaren-Honda.

Honda a fost atrasă de schimbările din regulamentul tehnic, care vor intra în vigoare din 2014 şi care prevăd trecerea de la propulsoarele V8 de 2,4 litri la cele turbo V6 de 1,6 litri, proiectate să fie mai puţin poluante pentru mediu. Honda speră ca tehnologia dezvoltată în Marele Circ să fie aplicată automobilelor de serie.

De-a lungul timpului, Honda, care a debutat în F1 în 1964, s-a retras şi a revenit în Marele Circ de mai multe ori.

Între 1988 şi 1992, McLaren şi Honda au avut o colaborare fructuoasă, materializată în patru titluri mondiale la piloţi (trei cucerite de Ayrton Senna şi unul de Alain Prost) şi tot atâtea la constructori.

Honda s-a retras în 1993 din F1, dar a început din nou să furnizeze motoare începând 2000, pentru echipa BAR. În 2006, compania japoneză a preluat controlul total al BAR.

Din cauza crizei financiare, Honda a renunţat la Formula 1 la finalul anului 2008, când i-a cedat echipa lui Ross Brawn. Sub conducerea şi finanţarea asigurate de Brawn şi de colaboratorii săi, team-ul a câştigat atât titlul mondial la constructori, cât şi pe cel la piloţi, prin Jenson Button, chiar în primul sezon de la preluare. La finalul lui 2009, Mercedes a cumpărat Brawn GP, însă de atunci echipa nu a mai înregistrat rezultate notabile.

Din 1995, Mercedes a motorizat monoposturile team-ului cu sediul la Woking, apoi, şase ani mai târziu, grupul Daimler a preluat 40 la sută din acţiunile McLaren. Odată cu cumpărarea echipei Brawn GP, la finalul anului 2009, şi transformarea acesteia într-una Mercedes sută la sută, interesul Daimler pentru McLaren a scăzut, astfel că germanii s-au retras treptat din acţionariat.

Daimler a vândut ultimul pachet de acţiuni deţinute la McLaren la finalul anului 2011. Din 2013, McLaren a fost nevoită să cumpere motoarele germane ca orice alt client din Formula 1, cum ar fi Force India.

Te-ar mai putea interesa și
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
Aeroportul din Ruse va fi operat gratuit de Airport Ruse Ltd, care cuprinde companiile bulgare Shtraplan EOOD şi Stroyproject EOOD, a decis Consiliul Municipal Ruse. Dezbaterea asupra deciziei a......
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar ...
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...