Honda şi-a închis temporar fabricile din China

Marile companii nipone şi-au închis luni fabricile din China şi au cerut expaţilor japonezi să nu îşi părăsească locuinţele, din cauza protestelor violente privind disputa teritorială care ameninţă să afecteze semnificativ legăturile comerciale dintre cele mai mari economii asiatice, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 17 sept. 2012, 13:13
Honda şi-a închis temporar fabricile din China

Producătorul auto Honda Motor Co a anunţat luni suspendarea producţiei în China în zilele de 18 şi 19 septembrie, la cele două fabrici din oraşele Guangzhou şi Wuhan. ‘Am decis să suspendăm producţia timp de două zile din cauza escaladării tensiunilor dintre China şi Japonia’, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Honda. Acesta a adăugat: ‘dealerii noştri nu pot primi în prezent maşinile care le-au fost alocate’, făcând referire la atacurile asupra unor reprezentanţe Honda în timpul weekendului. Şi sediile Toyota din China au fost afectate de violenţe.

China este principalul partener comercial al Japoniei, valoarea comerţului dintre cele două ţări ajungând la 345 de miliarde de dolari în 2011.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Hong Lei, a afirmat că executivul va proteja firmele şi cetăţenii niponi şi a cerut protestatarilor să respecte legea.

Şi şcolile japoneze din China şi-au suspendat temporar activitatea pe fondul tensiunilor fără precedent în ultimii ani dintre cele două ţări şi a amplelor proteste antinipone însoţite de acţiuni violente, ca urmare a diferendului legat de suveranitatea insulelor Senkaku/Diaoyu, disputată de cele două ţări. Multe supermarketuri şi magazine japoneze şi-au tras de asemenea temporar obloanele în contextul violenţelor, de teama de a fi devastate.

Tensionarea relaţiilor dintre cele două ţări survine după ce, la începutul săptămânii trecute, Japonia a ‘naţionalizat’ trei din cele cinci insule ale arhipelagului Senkaku/Diaoyu, în litigiu cu China, cumpărându-le de la o persoană particulară.

Cele cinci insule Senkaku, în japoneză, Diaoyu, în chineză, sunt disputate de ani buni de Japonia şi China. Beijingul şi Tokyo nu reuşesc să ajungă la un numitor comun în ceea ce priveşte trasarea graniţei de delimitare a zonelor lor economice exclusive în jurul acestora.

Japonia insistă asupra suveranităţii sale asupra insulelor din 1895, în timp ce Beijingul aminteşte că, pe hărţile din anii 1783 şi 1785, insulele Diaoyu erau marcate ca teritoriu chinez. După cel de-al Doilea Război Mondial, insulele s-au aflat sub controlul SUA, care le-au predat apoi Japoniei în anul 1972.

China continentală şi Taiwanul contestă suveranitatea Japoniei asupra acestora. În replică, autorităţile nipone susţin că Beijingul a început să se intereseze de micul arhipelag în anii 1970, când a devenit clar că în această zonă se află numeroase rezerve de resurse energetice, inclusiv ţiţei.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...