Horvath & Partners: Companiile din România au pierdut peste 100 mil euro în 2019 prin campaniile de marketing care nu au fost adaptate publicului

Compania de consultanţă în management Horvath & Partners apreciază că între 15% - 25% din bugetele de marketing ale companiilor din România sunt irosite, în contextul în care anul trecut acestea au înregistrat pierderi de peste 100 milioane de euro prin campaniile de marketing şi publicitate care nu au fost adaptate suficient de bine publicurilor ţintă.
Lidia Neagu - mie, 05 feb. 2020, 13:40
Horvath & Partners: Companiile din România au pierdut peste 100 mil euro în 2019 prin campaniile de marketing care nu au fost adaptate publicului

„Conform estimărilor noastre, companiile au pierdut peste 100 milioane euro în 2019, prin campaniile de marketing și publicitate care nu au fost adaptate suficient de bine publicurilor țintă. Acest lucru se întâmplă cu precădere în perioada sărbătorilor, când crește numărul campaniilor de promovare a diferitelor servicii și produse. Rezolvarea stă în reducerea considerabilă a costurilor și creșterea profitabilității, prin adoptarea unor soluții informatice de Big Data. Acestea colectează și utilizează atât datele interne ale clientului cât și date externe, cum ar fi diverși indicatori de piață, și creează modele statistice și motoare de optimizare. Prin intermediul acestora se obține cea mai bună alocare a bugetelor de marketing și de publicitate, pentru atingerea obiectivelor de business dorite. Mai mult, din experiența noastră rezultă că vânzările unei companii pot crește cu 5% – 10% într-un an, dacă sunt folosite soluții de Big Data pentru eficientizarea cheltuielilor”, a explicat Kurt Weber, Director General al Horváth & Partners Romania.

Cea mai mare cerere de consultanță pentru implementarea unor soluții informatice de Analitică Avansată care optimizează inițiativele de marketing vine din partea companiilor mari din industria bancară, telecomunicații, retail și FMCG. Investiția în acest tip de proiecte este amortizată în trei, până la șase luni. Principalele beneficii aduse de astfel de proiecte constau în creșterea eficienței campaniilor de marketing printr-o mai bună alocare a resurselor, creșterea profitabilității prin majorarea vânzărilor, precum și scăderea cheltuielilor de marketing.

Într-un astfel de proiect sunt adunate și pregătite date relevante, interne și externe, despre publicul țintă. Experții Horváth & Partners creează modelul optim, utilizând cei mai buni algoritmi, și îl implementează printr-o aplicație personalizată. Acest serviciu generează valoare adaugată pe termen lung, din datele pe care le dețin companiile.

Optimizarea acțiunilor și a tacticilor de marketing este una dintre soluțiile de Analitică Avansată pentru marketing și vânzări, din portofoliul Horváth & Partners. Printre celelalte soluții se numără: segmentarea și micro-segmentarea algoritmică a clienților, motoare de recomandări, predicția și prevenirea plecării clienților, predicția valorii clientului pe durata de viață a relației cu compania, optimizarea promoțiilor și stabilirea dinamică a prețurilor. Soluțiile au la bază procesarea și analiza unor seturi mari de date (Big Data) și utilizarea unor modele de Machine Learning și Inteligență Artificială cu scopul creșterii directe a vânzărilor și îmbunătățirii marjelor.

Încă din anul 2014, Steering Lab-ul Horváth & Partners dezvoltă soluții care au la bază algoritmi și Big Data pentru toate industriile și funcțiile. Serviciile de Analitică Avansată, din care face parte optimizarea inițiativelor de marketing și vânzări, sunt o direcție importantă din oferta de servicii digitale a Horváth & Partners atât la nivel mondial, cât și pe piața din România. „Managerii români sunt tot mai preocupați de transformarea digitală, iar noi, în calitate de consultanți, am înțeles această nevoie legitimă. Suntem într-o economie globală, în care alinierea la noile tendințe este crucială pentru creșterea competitivității și este important pentru companiile românești să se sincronizeze acestor direcții. Peste 60% dintre companiile românești apreciază că transformarea digitală este o prioritate pentru ele, iar noi suntem aici ca să ajutăm!”, a adăugat Kurt Weber.

Horváth & Partners este una dintre cele mai importante companii internaționale, independente, de consultanță în management, prezentă și pe piața din România, începând cu 2005. Compania a fost înființată în Stuttgart, în 1981, de Prof. Dr. Péter Horváth, unul dintre pionierii Controlling-ului în Germania și are peste 1.000 de angajați. Horváth & Partners are birouri în Germania (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, München și Stuttgart), Austria, România, Elveția, Ungaria, Arabia Saudită și Emiratele Arabe, dar consultanții companiei stau la dispoziția clienților la nivel global. Horváth & Partners este membră a Cordence Worldwide, cea mai importantă alianță activă la nivel mondial, formată din companii de consultanță în management de prestigiu, cu aproape 70 de birouri în 24 de țări, situate pe trei continente.

Pe piața din România, Horváth & Partners oferă o gamă largă de servicii de consultanță în domeniul performanței la nivel de companie și optimizarea performanței organizațiilor private și publice: de la management strategic și inovație, managementul proceselor și organizare, până la controlling, managementul operațiunilor și achizițiilor, training-uri, consultanță în vânzări și IT.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...