Hotelierii: Impozitul forfetar va afecta grav firmele, care nu îşi vor putea permite să îl plătească

Hotelierii cred că impozitul forfetar propus de Grapini va fi unul suplimentar şi nu va înlocui taxele pe profit sau pe cifra de afaceri, aşa cum promite ministrul delegat pentru IMM şi Turism, ceea ce va afecta firmele, care nu îl vor putea plăti, şi avantajează societăţile care lucrează la negru.
Economica.net - lun, 27 mai 2013, 14:12
Hotelierii: Impozitul forfetar va afecta grav firmele, care nu îşi vor putea permite să îl plătească

„Ne vom trezi cu un nou impozit, suplimentar, care va afecta direct rezultatul operaţional şi care nu ne va scuti de celelalte taxe, impozite şi contribuţii de tot felul, stipulate de legislaţia în vigoare”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) transmis luni MEDIAFAX.

Potrivit federaţiei, calculul făcut de reprezentanţii statului pentru impozitul forfetar a pornit de la o analiză fracţionată, indicându-se ca bază de calcul un impozit pe profit „datorat sau colectat” în 2011, împărţit la numărul de locuri de cazare evaluate că ar fi fost disponibile în anul 2011. Împărţirea a condus la un cuantum de 55 de euro pentru un loc de cazare în cameră, ca bază de impozitare sugerată.

„O întrebare secundară, de ce oare baza de impozitare nu s-a calculat în lei, moneda noastră naţională, veniturile la care se face referinţă fiind în lei? Va cuprinde Codul Fiscal referiri la euro?
Dacă vinzi o cameră pentru clienţi corporate, o vinzi în regim single, nu poţi să obligi pe nimeni să mai stea în cameră cu cineva, iar când o vinzi pentru clienţi leisure, atunci poţi să speri că o cameră cu două paturi (însă majoritatea camerelor din unităţile de cazare au pat matrimonial) chiar va găzdui două persoane deşi, de multe ori, clienţii optează pentru contrariu în cazul în care nu călătoresc cu familia”, a spus Radu Enache, preşedintele FIHR.

El a spus că unitatea de măsură pentru industrie este camera, şi nu locul în cameră, iar dubla ocupare a unei camere nu se taxează dublu, ci până la maxim de 1,2 ori din tariful negociat.

Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat că impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmând ca firmele să plătească mai puţin decât dacă ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit.

Ea a afirmat că firma respectivă nu mai plăteşte alt impozit, nici măcar 16% impozit pe profit, arătând că poate face profit „cât vrea”, pe care poate să-l investească mai departe sau să acorde dividende. Impozitul forfetar, care ar urma să fie introdus de la 1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto.

Impozitul va fi calculat în cazul structurilor de cazare printr-o formulă care ia în calcul amplasamentul (rural sau urban), zona (în cazul Bucureştiului), sezonalitatea, gradul de ocupare, numărul de stele şi numărul de camere.

„Este oare nevoie de o nouă împărţire a contribuabililor din turism, care de altfel sunt în general societăţi comerciale, pe categorii de active precum hotel, motel, pensiune, vila, etc., şi acestea pe o categorisire de număr de paturi, scaune, localizare teritorială şi apoi sezonieră? Poate fi, de pildă un hotel funcţionînd într-un municipiu mai contribuabil decât unul funcţionînd în mediul rural sau este mai contribuabil în funcţie de sezon sau relieful din apropiere?”, afirmă Enache.

El spune că un alt argument „extrem de puternic” pentru introducerea noului impozit este crearea de noi locuri de muncă şi diminuarea muncii la negru.

„Ni se propune, din partea aceloraşi specialişti elaboratori de studii, diminuarea «cu 0,5 % a valorii impozitului pentru fiecare nou angajat cu normă întreagă declarat în plus faţă de numărul mediu de salariaţi aferenţi anului anterior». Aşadar, cei care au fost corecţi până acum şi au avut toţi angajaţii declaraţi şi înregistraţi corect şi pentru care au plătit taxe şi contribuţii vor fi chiar defavorizaţi în comparaţie cu cei care până acum utilizau munca «la negru» sau «la gri»”, a mai spus preşedintele federaţiei hotelierilor.

Hotelierii spun că deşi au primit asigurări că s-au făcut simulări, cu rezultate favorabile aplicării impozitului forfetar, acestea nu le-au fost niciodată prezentate. Ei se tem că IMM-urile vor fi grav afectate, neavând nici măcar venituri pentru a plăti impozitul, iar „implementarea negândită sub toate aspectele şi corelaţiile” va conduce la tratamente discriminatorii şi inechitabile, fără garanţia eliminării evaziunii.

Enache afirmă că unele patronate au acceptat ideea de impozit forfetar având ca singur argument declaraţiile ministrului Grapini că viitoarea modalitate de impozitare a societăţilor va înlocui impozitul de 3% pe cifra de afaceri sau de 16% pe profit, lucru de care FIHR se „îndoieşte puternic”, ţinând seama şi de poziţia reprezentanţilor Ministerului de Finanţe consultaţi.

Hotelierii spun că piaţa a suferit o mare lovitură în anul 2008, când s-a contractat cu peste 25% comparativ cu anul anterior, iar de atunci stagnează „în ciuda diferitelor statistici”.

„Cumva, ni s-a spus că nu este normal ca o societate sa nu plătească impozit pe profit timp de 3-5 ani la rând. Ca şi cum această criză economică este ceva normal, de vreme ce dureaza de cinci ani, iar toate statele, inclusiv România, se luptă să o depăşească. Degeaba, nu ne crede nimeni că această criză a afectat foarte mult industria turismului, atât în substanţă, cât şi în fapt”, a mai spus Radu Enache.

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...