Culisele luptei dure pentru şefia SIF Moldova: Hrebenciuc şi jocurile din spatele său

Echipa din jurul preşedintelui actual al Societăţii de Investiţii Financiare Moldova (SIF2), Costel Ceocea, tabăra Băncii Transilvania şi cea a omului de afaceri Mihai Rotaru se luptă tot mai dur pentru a câştiga dreptul de administrare a celor 1,47 miliarde de lei ale SIF2. Printre candidaţii cei mai curtaţi pentru a înclina balanţa, s-ar număra fostul comisar CNVM Bogdan Chetreanu şi fostul director general al Bursei, Valentin Ionescu, potrivit unor surse de piaţă. Un al treilea, Mircea Oancea s-a retras.
Adrian N. Ionescu - joi, 21 mart. 2013, 15:00
Culisele luptei dure pentru şefia SIF Moldova: Hrebenciuc şi jocurile din spatele său

Cei 22 de candidaţi, care iniţial şi-au anunţat intenţia de a obţine unul dintre cele 7 posturi de administrator al SIF Moldova (SIF2), îşi negociază tot mai dur capacitatea de a atrage voturile acţionarilor în AGA din 17 aprilie.

Atunci se va decide cine vor fi cei 7 administratori ai averii de 1,47 miliarde euro a societăţii, una dintre SIF-urile cu cel mai lichid portofoliu şi cu un mare număr de investitori străini.

Jocurile sunt suficient de dure ca să-l determine să se retragă din competiţie pe Mircea Oancea, fostul preşedinte al Comisiei de supraveghere a pensiilor (CSSPP), în prezent director general adjunct în cadrul instituţiei.

Totodată, componenţa taberelor devine nesigură. 

Grupul lui Mihai Rotaru, din care face parte si Andrei Hrebenciuc, i-ar fi atras de partea sa pe fostul comisar CNVM Bogdan Chetreanu şi pe fostul director general al Bursei, Valentin Ionescu, potrivit unor surse din piaţă.

Valentin Ionescu, care face parte din echipa preşedintelui Costel Ceocea, a infirmat că ar lupta împotriva actualului său şef. “Eu nu îl cunosc personal pe Andrei Hrebenciuc şi nu am negociat nimic cu el. Candidatura mea la SIF Moldova este una independentă aşa cum a fost şi poziţia mea în board. Am lucrat bine cu actualul preşedinte şi rămâne să decidă acţionarii cine merită sau nu să facă parte din viitorul Consiliu”, a declarat Ionescu.

Andrei Hrebenciuc este fiul lui Viorel Hrebenciuc, fosta „eminenţă cenuşie“ a unuia dintre cele mai importante grupuri de afaceri din ţară, legat de Bacău, şi este şi candidatul preferat al omului de afaceri Mihai Rotaru, unul dintre cei mai mari acţionari individuali ai SIF2. SIF Moldova îşi are sediul la Bacău.

Tabăra lui Mihai Rotaru este susţinută de Diana Le Bomin şi fondurile ING. Acestora li s-ar fi alăturat și brokerii Mihai Chişu de la Swiss Capital și Florin Cazan de la Raiffeisen Capital & Investment, ca și preşedintele OTP Asset Management, Cătălin-Jianu Iancu.

Susţinerea pe care o dau brokerii grupului lui Rotaru nu s-ar îndrepta împotriva întregii echipe a actualului preşedinte Costel Ceocea. Acesta ar putea avea şanse să rămână în funcţie, potrivit altor surse, care au preferat să-şi păstreze anonimatul.

Tabăra lui Rotaru ar fi de fapt a fondurilor de investiţii de care sunt apropiaţi brokerii citaţi şi care nu ar dori decât să fie reprezentaţi în consiliul de administraţie.

Potrivit surselor amintite, a treia tabără este cea din jurul lui Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, care nu-şi doreşte doar reprezentarea, ci preluarea integrală a conducerii.

Horia Ciorcilă îi are de partea sa pe Radu Hanga, directorul BT Asset Management, şi Mihai Andrei Ionescu, şeful Deutsche Bank România.

Grupul Băncii Transilvania a preluat deja conducerea SIF Banat Crişana, prin intermediul omului de afaceri Dragoş Bîlteanu, iar Swiss Capital se află în prima linie în ofensiva pentru preluarea SIF Muntenia.

Pe de altă parte, alte surse susţin că preşedintele Ceocea, vicepreşedintele SIF2 Claudiu Doroş şi candidaţii care vin din partea băncilor nu au de ce să-şi facă griji.

Andrei Hrebenciuc are 28 de ani, este lector universitar la ASE Bucureşti şi a fost propus de Diana Le Bomin.

Bogdan Chetreanu este avocat şi, în prezent, consilier al lui Alexe Gavrilă, vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM, încă arbitrul pieţei de capital). A fost propus pentru un post în CA la SIF2 de unul dintre cei mai vechi investitori de la Bursă, New Century Holdings Advisors, administratorul fondurilor Broadhurst, prin firma Metex Big.

Valentin Ionescu a fost unul dintre primi brokeri din România postdecembristă, ca şi Chişu şi Cazan. Este administrator al SIF Moldova din aprilie anul trecut, iar din noiembrie este şi membru în consiliul de administraţie al bursei din Sibiu, Sibex, ca şi în cel al Electrica. Ionescu a condus Bursa de Valori Bucureşti din toamna anului 2009 până la sfârşitul lui 2011.

Mai multe despre candidaţii SIF 2 aici

 

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii pentru protecţia consumatorilor, reuniţi în "Caravana Consumatorilor", au controlat peste 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile şi au aplicat amenzi......
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, ...
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...