Huawei anunță un declin record al profitului de 69% pentru 2022. Cu toate astea, firma se arată optimistă cu privire la dezvoltarea ei viitoare

Industria cipurilor din China ”va renaşte” ca urmare a sancţiunilor impuse de Statele Unite ale Americii, a declarat un director de top al Huawei, în timp ce gigantul chinez de telecomunicaţii a confirmat progrese în tehnologia de proiectare a semiconductorilor. Huawei a raportat, vineri, cel mai mare declin al profitului său anual, de 69%.
News.ro - sâm, 01 apr. 2023, 12:48
Huawei anunță un declin record al profitului de 69% pentru 2022. Cu toate astea, firma se arată optimistă cu privire la dezvoltarea ei viitoare

Eric Xu, preşedinte rotativ la Huawei, a criticat restricţiile Washingtonului impuse exporturilor de tehnologie în China.

”Cred că industria semiconductoarelor din China nu va sta în expectativă, ci va face eforturi în jurul… auto-întăririi şi încrederii în sine”, potrivit unei traduceri oficiale a comentariilor lui Xu, făcute în timpul unei conferinţe de presă, transmite CNBC, relatează News.ro.

”În cazul Huawei, ne vom oferi sprijinul tuturor acestor eforturi de auto-salvare, auto-întărire şi încredere în sine ale industriei chineze a semiconductorilor.”

Semiconductorii au fost un subiect fierbinte în lupta mai largă dintre SUA şi China pentru supremaţia tehnologică.

În ultimii câţiva ani, Washingtonul a încercat să respingă afacerile cu China şi firmele chineze prin sancţiuni şi restricţii la export.

În 2019, Huawei a fost inclusă pe o listă neagră din SUA numită Entity List, care interzice firmelor americane să vândă tehnologie companiei chineze.

Acestea au inclus cipuri pentru produsele 5G, care se referă la reţelele mobile super-rapide de generaţia următoare.

Restricţiile privind cipurile împotriva Huawei au fost înăsprite în 2020 şi i-au blocat practic accesul la cele mai recente cipuri de ultimă oră de care avea nevoie pentru smartphone-urile sale.

Washingtonul a introdus apoi restricţii mai ample asupra cipurilor, anul trecut, cu scopul de a priva firmele chineze de semiconductori critici care ar putea servi inteligenţei artificiale şi aplicaţiilor mai avansate.

SUA sunt îngrijorate că China ar putea folosi semiconductori avansaţi în scopuri militare.

Directorul Xu a spus că aceste evoluţii ar putea stimula, mai degrabă decât să împiedice, industria internă a semiconductorilor din China.

”Cred că industria semiconductorilor din China va renaşte sub astfel de sancţiuni şi va realiza o industrie foarte puternică şi autonomă”, a spus Xu.

Experţii au declarat anterior, pentru CNBC, că cea mai recentă rundă de restricţii din SUA ar putea afecta industria semiconductorilor din China.

Huawei a raportat vineri cea mai mare scădere a profitului anual înregistrată vreodată, din cauza restricţiilor legate de pandemia de Covid-19 şi a sancţiunilor SUA.

Gigantul chinez de telecomunicaţii a declarat că profitul net pentru 2022 a fost de 35,6 miliarde de yuani (5,18 miliarde de dolari), reprezentând o scădere de 69% faţă de anul precedent.

Acesta este mai mare decât scăderea anuală, peste cea de 54% din 2011, conform calculelor CNBC.

Cu toate acestea, în 2021, compania a obţinut o creştere semnificativă a profitului după vânzarea brandului de smartphone-uri Honor unui consorţiu de cumpărători, făcând comparaţia cu 2022 destul de mare.

Huawei a menţionat ca factori care au determinat declinului profitului şi creşterea preţurilor mărfurilor şi creşterea cheltuielilor sale pentru cercetare şi dezvoltare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Protest al angajaţilor CFR la Ministerul Transporturilor
Protest al angajaţilor CFR la Ministerul Transporturilor
Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România organizează luni un miting de protest la Ministerul Transporturilor solicitând aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli la CFR......
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, luni, finalizarea lucrărilor la tronsonul de 13 kilometri din reţeaua ...
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Miile de panouri fotovoltaice din Germania au stabilit sâmbătă un nou record în ceea ce priveşte producţia de energie ...
Lira turcească s-a depreciat după ce Erdogan a câştigat un nou mandat de cinci ani la putere
Lira turcească s-a depreciat după ce Erdogan a câştigat un nou mandat de cinci ani la putere
Moneda turcească s-a depreciat după ce Recep Tayyip Erdogan a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, organizat ...