Huawei avertizează că eliminarea sa din competiția pentru furnizarea infrastructurii 5G din România ar costa economia 9 miliarde de euro

Economica.net
10 08. 2020
logo_huawei_01_86192100

În aceste condiții, Huawei România atrage atenția, prin intermediul unui comunicat, că restricționarea competiției  în domeniul echipamentelor pentru infrastructura 5G ar avea un impact negativ semnificativ asupra costurilor operatorilor și economiei în general, fiind estimat la peste 9 miliarde de euro. Potrivit Huawei, studiul Oxford Economics arată că aproximativ 2,4 milioane de români vor avea acces întârziat la 5G în cazul restricționării competiției pe această piață. Rețelele 5G vor îmbunătăți experiențele consumatorilor și vor crește performanțele operatorilor economici, datorită vitezei mai mari de transmitere a datelor și a unei conexiuni mai stabile.

Firma amintește că este prezența pe piață românească de aproape 2 decenii, mai aexact din anul 2003, că reușește să înregistreze creșteri în fiecare an și că a creat peste 2.200 de locuri de muncă direct și alte 4.000 de locuri de muncă în rețeaua de parteneri. În 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru Huawei, contribuția companiei la PIB-ul României a fost de 219 milioane de euro, dublu față de 2014.

Valoarea taxelor și impozitelor plătite către stat s-au ridicat la 83 milioane de euro în 2018, în creștere cu 50% față de 2014, în termeni reali. În timp, compania a creat un ecosistem de specialiști, ajutând ingineri și alți specialiști în tehnologie să beneficieze de o dezvoltare profesională continuă.

Huawei susține că în ultimii 30 de ani nu a înregistrat niciun incident major de securitate la nivel global, respectând legislația internațională și cea națională în toate țările în care activează, iar subsidiară să românească are deja parteneriate solide cu operatorii telecom de pe piața locală.

În contextul unei așteptate scăderi economice, generate de pandemia de coronavirus, existența unei piețe competitive pentru infrastructură 5G ar aduce beneficii pentru economie, arată studiul Oxford Economics. Pe de altă parte, o competiție restricționată, prin eliminarea unui jucător, ar genera un impact negativ în economie pe parcursul următorilor 15 ani.