Human Rights Watch denunţă folosirea tot mai frecventă a bombelor cu submuniţie în Siria

Economica.net
20 12. 2015
4_44570800

Această organizaţie de apărare a drepturilor omului, cu sediul la New York, susţine că a identificat cel puţin 20 de situaţii în care au fost folosite bombe cu submuniţie de la începutul ofensivei ruso-siriene.

HRW a precizat că a colectat informaţii privind atacuri în nouă locuri, dintre care două în tabere de persoane strămutate şi care au ucis cel puţin 35 de civili, inclusiv cinci femei şi 17 copii, şi au rănit alte zeci de persoane.

Pentru celelalte cazuri, HRW a indicat că are probe în imagini privind folosirea de bombe cu submuniţie.

Bombele sunt de fabricaţie rusă sau datează din perioada fostei Uniuni Sovietice, susţine organizaţia.

HRW mai afirmă că folosirea acestor bombe încalcă rezoluţia 2139 a Consiliului de Securitate al ONU de la 22 februarie 2014 care cere tuturor părţilor implicate în conflictul din Siria să pună capăt „folosirii de arme la întâmplare în regiuni populate”.

Organizaţia contrazice de asemenea comunicatul publicat de Ministerul sirian de Externe la 9 noiembrie 2015 şi care dădea asigurări că armata siriană „nu a folosit şi nu va folosi arme care lovesc la întâmplare”.

„Promisiunea siriană este vidată de sens din moment ce bombe cu submuniţie lovesc civili în mai multe părţi din teritoriu”, afirmă Ole Solvang, director adjunct pentru operaţiunile de urgenţă ale HRW.

Pe de altă parte, adaugă el, Consiliul de Securitate al ONU „trebuie să îşi asume angajamentele de a proteja populaţie civilă, cerându-le tuturor taberelor să înceteze să folosească bombe cu submuniţie”.

Bombele cu submuniţie pot fi trase de artilerie sau lansate din avioane.