Hyundai Ioniq 5, un nou SUV electric cu autonomie de până la 480 km

Coreenii de la Hyundai au prezentat astăzi detaliile SUV-ului electric Ioniq 5, un vehicul care poate fi comandat cu pachete de baterii de 58 de kWh sau 72,6 kWh.
Robert Stan - mar, 23 feb. 2021, 07:59
Hyundai Ioniq 5, un nou SUV electric cu autonomie de până la 480 km

Grupul Hyundai a atras atenția în domeniul mașinilor eco prin crossoverul Kona Electric. Cu o autonomie care depășește 480 km, acesta a atras mulți cumpărători care au văzut în micul SUV o îmbinare corectă între mașinile convenționale și cele 100% electrice. Astăzi, prezentarea lui Ioniq 5, un SUV mult mai mare decât Kona și care depășește în dimensiuni chiar și modelul convențional Tucson, a demonstrat că marca coreeană poate merge mult mai departe.

Pe lângă un design futurist derivat din conceptul ‘45’ și echipamente care îl plasează în grupul select al mașinilor 100% electrice de ultimă generație, noul Hyundai Ioniq 5 ascunde sub caroserie noua platformă tehnică Electric-Global Modular Platform (E-GMP) a coreenilor care permite o distribuție foarte bună a maselor chiar dacă vorbim despre un vehicul electric de mari dimensiuni.

Mai important chiar, versiunea 4×2 dotată cu bateria de 72.6 kWh, asigură o autonomie maximă de până la 480 km. În același timp, cei dornici de performanțe dinamice superioare se pot bucura sistemul 4×4, 306 CP și 605 Nm eliberați de două motoare electrice care împing SUV-ul de la 0 la 100 km/h în doar 5,3 secunde.

În varianta cu baterie de 58 de kWh este destinată celor care sutn mai atenți la propriul buzunar decât la performanțe de top. Astfel, în versiunea 4×2 cu un singur motor, Ioniq 5 pune la dispoziția șoferului 170 CP și 350 Nm, accelerația 0 – 100 km/h fiind făcută în 8,5 secunde. Varianta cu aceeași baterie, dar cu sistem AWD și două motoare electrice, dezvoltă 235 CP și 605 Nm, iar accelerația eset realizată în 6.1 secunde.

Un alt detaliu extrem de important este că noul Hyundai Ioniq 5 permite încărcarea la 350 kW astfel încât pot avea o autonomie de 100 km așteptând la stația de încărcare doar 5 minite. Conform oficialilor Hyundai, încărcarea de la 10% la 80% a bateriilor poate fi realizată în circa 18 minute.

Mai mult chiar, tehnologia Vehicle-to-Load (V2L) aflată în dotarea mașinii permite încărcarea cu 3.6 kW a unor alte echipamente precum trotinetele sau biciletele electrice.

Dimensiunile destul de mari ale mașinii 4,63 m lungime, 1,89 m lățime și 1,60 m înălțime asigură, pe lângă un spațiu interior de invidiat, nu unul ci două spații destinate bagajelor. Astfel, portbagajul din spate poate găzdui 531 de litri sau chiar 1.591 l dacă este pliată bancheta, iar spațiul de depozitare plasat în compartimentul motorului adaugă 24 l pentru variantele AWD și 57 l pentru cele 2WD.

Te-ar mai putea interesa și
Cum să alegi cea mai bună ofertă de energie electrică. Scurt ghid ANRE. VIDEO
Cum să alegi cea mai bună ofertă de energie electrică. Scurt ghid ANRE. VIDEO
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a publicat un tutorial video scurt în care arată cum se folosește comparatorul de tarife, un instrument foarte util pentru a alege cea mai...
O treime din firmele din România se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani – studiu
O treime din firmele din România se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani – studiu
Mai mult de o treime din firmele din România – 35% – se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani, arată rezultatele ...
Prima Development Group a finalizat primul proiect de locuințe din București
Prima Development Group a finalizat primul proiect de locuințe din București
Prima Development Group, este cel mai mare dezvoltator imobiliar din Oradea, a anunțat finalizarea primului proiect rezidențial ...
Ce urmează după Coronavirus – Comisarul UE pentru locuri de muncă atenţionează asupra unei potenţiale crize sociale după pandemie
Ce urmează după Coronavirus – Comisarul UE pentru locuri de muncă atenţionează asupra unei potenţiale crize sociale ...
Comisarul Uniunii Europene (UE) pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a atenţionat asupra unei potenţiale ...