Hyundai Ioniq 5, unul dintre cele mai inovatoare vehicule electrice, ajunge în România pe 10 septembrie

Importatorul Hyundai în România a anunțat că modelul Ioniq 5 va fi prezentat, în premieră națională, pe 10 septembrie.
Robert Stan - joi, 09 sept. 2021, 11:57
Hyundai Ioniq 5, unul dintre cele mai inovatoare vehicule electrice, ajunge în România pe 10 septembrie

Primul model electric dedicat brandului Ioniq al Hyundai a fost dezvoltat având la baza nouă platforma dedicată a mărcii pentru vehiculele electrice – Electric Global Modular Platform. E-GMP oferă, în modul standard, posibilitatea de încărcare la 800 V, dar și la 400 V, fără necesitatea unor componente sau adaptoare suplimentare. Ioniq 5 este unul dintre primele vehicule electrice din lume echipat cu infrastructură de 800 V. Aceasta permite încărcarea bateriei de la 10% până la 80% în doar 18 minute. Mai mult, după o încărcare de doar cinci minute, autovehiculul câștigă o autonomie de 100 km.

De asemenea, funcția V2L permite alimentarea sau încărcarea oricărui dispozitiv electric (ex.: bicicletă electrică, scuter electric, echipament de campare), chiar și a altor autovehicule electrice. Portul V2L este amplasat sub scaunele din spate și poate fi activat atunci când mașînă este pornită. Modelul poate fi echipat cu plafon solar care poate preveni descărcarea bateriei, oferind în același timp o autonomie suplimentară.

Ioniq 5 este disponibil la nivel mondial cu o gamă variată de sisteme electrice de propulsie. Clienții pot alege între două opțiuni pentru baterie – 58 kWh sau 72,6 kWh -, precum și între două configurații pentru motorul electric – cu un motor poziționat pe puntea spate sau cu două motoare (atât în față, cât și în spate). Toate variantele se pot deplasa cu o viteză maximă de 185 km/h.

În vârful gamei electrice de motorizări se află versiunea cu baterie de 72,6 kWh, care dispune de tracțiune integrală (AWD) și dezvoltă o putere combinată de 225 kWh, respectiv un cuplu de 605 Nm. Propulsorul accelerează de la 0 la 100 km/ h în 5,2 sec. Atunci când tracțiunea AWD este asociată cu bateria de 58 kWh, configurația cu două motoare accelerează de la 0 la 100 km/ h în 6,1 sec.

Configurația cu propulsorul spate de 160 kW (125 kW în combinație cu bateria de 58 kWh) oferă un cuplu de 350 Nm și tracțiune 2WD. Împreună cu bateria de 72,6 kWh, propulsorul electric poate accelera de la 0 la 100 km/ h în 7,4 sec., iar împreună cu bateria de 58 kWh accelerează în 8,5 sec.

Hyundai Ioniq 5 poate tracta o remorcă cu o greutate de până la 1.600 de kg.

Pe piață locală, modelul este disponibil cu bateria de 72,6 kWh, clienții având posibilitatea de a alege dintre patru versiuni de echipare.

Ioniq 5 este primul model Hyundai echipat cu sistem de asistență pentru condusul pe autostrada (HDA 2). Utilizând camera video, senzorii radar din față, precum și datele furnizate de sistemul de navigație, HDA 2 permite controlul vitezei și a distanței până la vehiculul din față, precum și centrarea autovehiculului pe banda de deplasare. În plus, Ioniq 5 dispune de sistem inteligent de asistență pentru parcarea de la distanță (RSPA), sistem de asistență la coliziunile frontale (FCA) cu funcție de evitare a coliziunilor în intersecții (FCA-JX), funcție inteligență de avertizare asupra vitezei limita (ISLW), sistem de atenționare a conducătorului auto (DAW), sistem de monitorizare a unghiului mort (BVM), sistem de monitorizare 360° (SVM), sistem de avertizare pentru evitarea unei coliziuni în timpul parcării (PCA).

Aspectul progresist al autovehiculului explorează noi forme de design. Arhitectură farurilor și a stopurilor urmărește direcția stilistică Parametric Pixels, creând o semnătură luminoasă inconfundabilă. Capotă de tip „clamshell” (în premieră pentru un model Hyundai) și jantele de 20 inchi (cea mai mare dimensiune pentru un model electric Hyundai) contribuie la îmbunătățirea performanțelor aerodinamice.

Interiorul a fost reinterpretat ca un spațiu pentru relaxare. Consola centrală mobilă oferă libertate de mișcare fiind mai mult decât un compartiment static de depozitare. În plus, pasagerii din spate se pot bucură de spațiu amplu. Hyundai Ioniq 5 dispune de un portbagaj spate de 531 l sau 1.591 l dacă scaunele sunt rabatate, dar și de unul frontal de 57 l.

Ioniq 5 dispune de tehnologii avansatede asistență și comandă. Habitaclul integrează un ecran tactil de 12 inchi pentru sistemul multimedia și un instrumentar digital tot de 12 inchi. Modelul este echipat cu noua versiune a aplicației Bluelink®, sistem audio Bose cu opt difuzoare, sistem Head-Up Display cu tehnologie AR (în premieră pentru Hyundai), sistem de recunoaștere vocală dinamică pentru controlul sistemului de climatizare, radioului, deschiderea/ închiderea trapei, volanului încălzit, scaunelor încălzite/ ventilate.

Conform importatorului, fiecare autovehicul comercializat în România beneficiază de pachetul Hyundai de 5 ani garanție fără limita de kilometri, alături de garanția extinsă de 8 ani sau 160.000 de km pentru bateria litiu-ion polimer.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...