Hyundai Tucson și Kia Sportage domină segmentul SUV-urilor compacte din Europa

Raportul Dataforce privind înmatriculările din primele cinci luni ale anului 2022 arată că segmentul SUV-urilor compacte a devenit cel mai important din întreaga piață auto europeană.
Robert Stan - vin, 08 iul. 2022, 10:10
Hyundai Tucson și Kia Sportage domină segmentul SUV-urilor compacte din Europa

Într-o piață în care înmatriculările au scăzut în primele cinci luni din 2022 cu 12,9%, segmentul SUV-urilor compacte s-a contractat cu doar 3,7% devenind astfel cel mai puternic din Europa.

Relativa stabilitate a acestui segment l-a făcut să devină mai puternic chiar decât clasa preferată până acum de europeni, cea a autoturismelor mici (B). De altfel, raportul Dataforce arată că singurul segment care a reușit, parțial, să țină pasul cu SUV-urile compacte a fost cel al SUV-urilor mici de clasă B (678.281 unități).

Explicațiile poziționării SUV-urilor compacte pe prima treaptă a podiumului segmentelor sunt legate, pe deoparte, de preferințele clienților, iar, pe de alta, de livrările producătorilor care, în plină criză a semiconductorilor, au preferat să producă mașini mai scumpe și cu o valoare adăugată mai mare.

Pe lângă schimbarea de lider în clasamentul segmentelor, în prima parte a lui 2022 au avut loc și schimbări importante în domeniul modelelor din Top 10. Astfel, cunoscutul model Volkswagen Tiguan, cel care a dominat ani buni clasa SUV-urilor compacte, a căzut până pe locul 8 în clasament în special din cauza livrărilor deficitare ale producătorului său.

Totuși, Benjamin Kibies, analist senior la Dataforce, notează că „Tiguan arată în prezent una dintre cele mai slabe performanțe din portofoliul Volkswagen, așa că reculul nu poate fi explicat doar prin problemele de aprovizionare ale producătorului. Ca SUV compact ar trebui să aibă în mod normal o marjă de profit mai mare și, prin urmare, prioritate în livrări față de Golf sau SUV-urile mai mici ale mărcii”.

Dincolo de prioritățile celor de la Volkswagen în domeniul producției, scăderea accentuată a modelului Tiguan până la doar 40.671 de unități livrate în Europa în primele cinci luni din 2022, a făcut loc altor modele să urce pe podium.

Astfel, noul lider autoritar este acum Hyundai Tucson, SUV înmatriculat în 62.896 unități, în creștere cu 5,6% față de primele cinci luni din 2021. Pe locul doi se află fratele acestuia, Kia Sportage, cu 54.620 unități înmatriculate, iar pe trei Peugeot 3008 cu 54.509 unități.

Pe locurile următoare în Top 10 se află, în ordine, Ford Kuga (51.759 unități), Toyota C-HR (50.383 unități), Nissan Qashqai (45.223 unități), Toyota RAV4 (41.185 unități), VW Tiguan (40.671 unități), Cupra Formentor (36.708 unități) și Renault Arkana (32.770 unități).

Este demn de observat că, în timp ce modele complet nou intrate pe piață, precum Cupra Formentor sau Renault Arkana au ajuns rapid în Top 10, SUV-uri altădată preferate de clienți au pierdut contactul cu modelele fruntașe. Astfel Opel Grandland se află acum pe poziția a 17-a în clasamentul înmatriculărilor de SUV-uri compacte, iar Skoda Karoq pe 11. Alte modele odată preferate de europeni care au înregistrat scăderi majore sunt Nissan Qashqai, Renault Kadjar sau Citroen C5 Aircross.

Din nefericire, clasamentul de mai sus nu mai reflectă, ca în trecut, preferințele clienților ci, mai degrabă, posibilitatea producătorilor de a livra anumite modele pe piață. Așa cum arată analistul Dataforce, Benjamin Kibies, în cazul Volkswagen Tiguan, criza de semiconductori i-a obligat pe constructorii de mașini să aleagă modelele care vor primi aceste componente pentru a ajunge pe piață. Faptul că cererea depășește major oferta a dus și la o creștere importantă a prețurilor, acest factor influențând și el volumul vânzărilor anumitor modele.

Te-ar mai putea interesa și
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Holdingul internaţional Very Nice Retail, originar din Ucraina, a anunţat intrarea pe piaţa românească prin deschiderea a cinci magazine "Brooklyn" în capitală, conform unui comunicat de......
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a atins pragul de 1.000.000 de vehicule cu propulsoare care permit alimentarea mixtă, benzină și GPL. Pentru marca ...
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă – studiu EY România
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă ...
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă, ...
Prețurile la energie electrică spot din România ajung la maximul anului mâine. Seara prețul sare de 400 de euro/MWh
Prețurile la energie electrică spot din România ajung la maximul anului mâine. Seara prețul sare de 400 de euro/MWh
Prețul spot al energiei electrice comercializate pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la București, cu livrare în ...