Iancu: Gazele s-au scumpit cu 50% de la 1 aprilie. ANRE a dezinformat când a spus că preţurile vor creşte cu 2,5%

Preţul gazelor vândute de producătorii interni a crescut cu 50% din aprilie, când piaţa a fost liberalizată, deşi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) dădea asigurări că scumpirea nu va fi mai mare de 2,5%, a declarat, joi, deputatul Iulian Iancu, preşedintele comisiei de anchetă privind activitatea ANRE, la finalul unei noi runde de audieri.
Economica.net - joi, 02 nov. 2017, 20:12
Iancu: Gazele s-au scumpit cu 50% de la 1 aprilie. ANRE a dezinformat când a spus că preţurile vor creşte cu 2,5%

‘Astăzi (joi – n.r.) am aflat lucruri extrem de grave, pe care personal le-am anticipat în luna martie, dar multă lume atunci nu avea urechi de auzit. Operatorii ne-au prezentat contracte de achiziţie gaze cu 25% mai mari pe timpul verii decât s-a estimat la 1 aprilie 2017, adică de nivelul prevăzut de reglementator, care ne-a spus tuturor că vom înregistra timp de un an, ca urmare a procesului de liberalizare, o creştere de doar 2,5%. Astăzi, operatorii ne-au prezentat date şi informaţii din contractele lor, din care s-au putut constata creşteri cu 25% în timp de vară şi 50% pentru sezonul rece. Ce ţară pe această planetă şi cum ar putea România, pentru consumatorul ei casnic, să suporte o creştere de 50%, fără să-şi asume riscuri extraordinar de mari? Deja 50% din vulnerabilii României sunt vulnerabili din cauza creşterilor de preţuri la energie electrică şi gaze naturale’, a arătat Iancu.

Potrivit acestuia, ANRE a dezinformat opinia publică atunci când a anunţat că nu vor fi scumpiri mai mari de 2,5% dacă liberalizăm piaţa.

‘În afara faptului că înregistrăm creşteri atât de mari, am avut şi refuz de ofertă de cantitate în piaţă, astfel încât unii operatori nu-şi au acoperite cantităţile necesare consumatorilor lor. Vorbim de cei mari. Dar ce se întâmplă cu furnizorii mici, cu distribuitorii care au câteva localităţi, care sunt acum într-un pericol foarte mare de a nu putea asigura furnizarea pe timpul iernii. Cel mai grav aspect mi se pare cel legat de afirmaţia unor furnizori care au spus că nu pot asigura în totalitate cantităţile, că producţia internă în anumite zile ale iernii nu vor mai putea asigura consumul intern, că suntem descoperiţi la un consum zilnic de 75 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 15 milioane pe care trebuie să le luăm din import, evident la un preţ foarte mare’, a continuat deputatul PSD.

Iancu a mai spus că, dacă România va exporta gaze, va rămâne vulnerabilă în faţa importurilor din Rusia.

‘Dacă depindem de import, trebuie să-mi pun o întrebare serioasă legat de obligaţia mea de export. Acum înţelegeţi de ce am insistat, în dezbaterile privind OUG 64, să nu fim atât de uşor de acord cu exportul gazelor din România? Pentru a ne asigura şi importul de gaze în consecinţă, adică dacă exportăm un miliard de metri cubi, trebuie să ştim de unde importăm un miliard de metri cubi, pe ce coridoare şi la ce preţ, pentru că altfel ne exportăm securitatea energetică a României’, a arătat el.

Referitor la scrisoarea comisarului european pentru Energie, Miguel Canete, care îi atrage atenţia că amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 ar însemna blocarea exporturilor, Iancu a susţinut că în acel act normativ nu există nicio prevedere care ducă la această interpretare.

‘În răspunsul meu îl întreb care este prevederea din ordonanţă care înseamnă piedică la export. Dar adaug că noi, România, solicităm şi soluţie pentru import, în contrapartidă cu exportul, pentru că suntem într-o regiune unde singura sursă de import este Gazprom, regiune pentru care Uniunea Europeană s-a angajat să realizeze coridoare de transport gaze naturale din alte surse. În ce stadiu sunt? Când ne vom putea baza pe acele coridoare şi acele cantităţi? Dacă nu ne bazăm odată ce exportăm, este aceasta o încălcare a tratatului în ceea ce priveşte securitatea tuturor statelor membre? Aceste lucruri le veţi găsi în scrisoarea mea către domnul comisar’, a mai spus Iancu.

Comisia de anchetă va chema la audieri joia viitoare doi foşti miniştrii ai Energiei, Răzvan Nicolescu şi Andrei Gerea, pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, reprezentanţi ai marilor şi micilor consumatori de energie şi gaze din România, precum şi companiile Nuclearelectrica şi Transgaz, care nu s-au prezentat săptămâna trecută.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...