Iancu: Vedem o reglementare permisivă ciudată din partea ANRE, în plin război economic pe faţă

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis reglementări ciudat de permisive, în condiţiile în care pe piaţă se duce un adevărat război economic pe faţă, a declarat, joi, Iulian Iancu, preşedintele comisiei de anchetă a activităţii ANRE, la finalul audierilor.
Economica.net - joi, 26 oct. 2017, 14:40
Iancu: Vedem o reglementare permisivă ciudată din partea ANRE, în plin război economic pe faţă

Joi au fost prezenţi la comisia de anchetă reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, CE Hunedoara, Romgaz, Hidroelectrica, ELCEN, Transelectrica, OPCOM şi cei ai Dispeceratului Energetic Naţional.

Au lipsit reprezentanţii Nuclearelectrica şi Transgaz, care au anunţat că se vor prezenta la o şedinţă următoare, precum şi cei ai OMV Petrom, care au spus că vor răspunde în scris întrebărilor membrilor comisiei.

‘Din analiză, după părerea mea, au reieşit lucruri extrem de grave. Este vorba despre intervenţii de natură administrativă la producătorii de gaze prin ordonanţe de urgenţă, hotărâri de Guvern, reglementări, chiar intervenţii din partea Curţii de Conturi care în final au dus direct la creşterea preţului şi diminuarea veniturilor Romgaz şi diminuarea cu 500 de milioane de lei a veniturilor la bugetul de stat’, a afirmat Iancu.

Un alt lucru ciudat care a reieşit din discuţii a fost profitul de 50% al Hidroelectrica, a adăugat deputatul, precum şi faptul că, în iunie, ANRE a recunoscut preţurile mari de pe bursă în tarifele finale plătite de consumatori.

‘Vedem o lovitură direct dată competitivităţii economiei româneşti. Ne aflăm într-un război economic pe faţă. Unii îşi dezvoltă activităţi economice, iar în România se închid activităţi economice foarte importante, cu consecinţe dramatice pe zona de încasări la buget şi pe zona locurilor de muncă’, a mai spus Iancu.

Totodată, întrebat ce avantaj ar fi avut OMV Petrom din faptul că şi-a închis capacitatea de producţie de energie, Iancu a răspuns că este probabil ca Petrom să fi vrut să valorifice pe piaţa de gaze cantitatea de gaze disponibilizată, pe care altfel ar fi trebuit să o utilizeze pentru producerea de energie.

Referitor la absenţa OMV Petrom de la audieri, Iancu a precizat că va transmite direct la Parchet, DNA şi DIICOT informaţiile care vor rezulta din aceste audieri.

‘În momentul în care eşti un actor atât de important în România, cu implicaţii în viaţa cetăţenilor şi cu avantaje foarte mari din partea acestei ţări, nu te duci nici măcar să discuţi?’, s-a întrebat deputatul.

El a acuzat recent compania OMV Petrom de manipularea pieţei şi de creşterea excesivă a preţurilor.

La întrebarea dacă, în opinia sa, din audierile de până acum a reieşit comiterea de infracţiuni sau a rezultat existenţa unei reglementări permisive, Iancu a spus: ‘Am constatat o reglementare permisivă, în această fază, care însă poate să degenereze în reglementare interesată şi poate să degenereze şi în acţiune infracţională’.

‘Acum vedem o reglementare permisivă ciudată’, a adăugat el, oferind drept exemplu faptul că ANRE a acordat licenţe pentru bursele de gaze în 2013, dar nici până astăzi nu a aprobat regulile de funcţionare.

De asemenea, o altă suspiciune pe care deputatul o are priveşte o eventuală înţelegere între Hidroelectrica şi OMV Petrom pe piaţa de echilibrare şi a transmis Consiliului Concurenţei o solicitare în acest sens.

Audierile comisiei de anchetă vor continua joia viitoare, când vor fi invitaţi distribuitorii de energie. Urmează furnizorii de energie şi miniştrii Energiei din ultima perioadă, precum şi reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...