UPDATED Iar spunem una la Bruxelles și alta în țară. Planul de decarbonare a CE Oltenia trimis CE arată 119 MW în noi parcuri fotovoltaice, nouă ni se vorbește despre 725

Mihai Nicuţ - vin, 12 mart. 2021, 10:36
UPDATED Iar spunem una la Bruxelles și alta în țară. Planul de decarbonare a CE Oltenia trimis CE arată 119 MW în noi parcuri fotovoltaice, nouă ni se vorbește despre 725

Discrepanțe mari între ce ni se spune nouă referitor la intențiile de decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, singurul producător mare de energie pe cărbune din țară, și ce se spune Comisiei Europene. Iar adevărul pare a fi departe, momentan, de ce ni se spune nouă.

UPDATE 12.50. Explicațiile CEO

După publicarea articolului, conducerea CEO a trimis următoarea precizare:

„Cifra de 725 MW reprezintă capacitatea instalată a celor 8 parcuri fotovoltaice.

În realitate, din cauza condițiilor meteo variabile (soarele nu strălucește în fiecare zi), puterea netă în rețea rezultă prin aplicarea unui coeficient mediu de disponibilitate de 15%, de aici valoarea diferită”.


Articolul inițial:

Mai întâi, iată ce scrie în informarea Comisiei Europene referitoare la motivele pentru care este investigat planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, publicată recent de Executivul comunitar.

“În al doilea rând, referitor la reducerea capacității de producție a societății CE Oltenia (prin închiderea unităților de ardere a lignitului) cu 1 605 MW până la sfârșitul anului 2025 și la închiderea minelor de lignit, pierderile astfel înregistrate în capacitatea totală de producție a societății CE Oltenia vor fi compensate în mare măsură prin instalarea noilor centrale fotovoltaice și hidroelectrice (119 MW până la sfârșitul anului 2025), precum și a unităților alimentate cu gaz (1 325 MW începând din 2026)18. Prin urmare, capacitatea totală de producție a societății CE Oltenia nu se va schimba în mod semnificativ”.

Așadar, reținem cifra de 119 MW, capacitate despre care CE spune că CE Oltenia și-a asumat să o instaleze în fotovoltaic, până la finalul lui 2025.

Citește și:

Se face și statul “băiat deștept”? Guvernul trage ca CE Oltenia să încheie contracte directe de vânzare de energie, pe termen lung, cu mari consumatori din țară

Cifra este mult mai mica decât ce ne-a fost prezentat aici, în țară , în planul de restructurare și decarbonare al CEO. Cităm din el:

“Planul de decarbonare care urmează să fie implementat în perioada 2021-2026, presupune diversificarea mixului energetic prin introducerea de energie regenerabilă și cu gaze în portofoliul companiei.

• Construcția a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 725 MW, după cum urmează:
o Construcția unui parc fotovoltaic pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari;
o Construcția unui parc fotovoltaic pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Turceni;
o Construcția unui parc fotovoltaic pe depozitele de zgură și cenușă închise din SE Ișalnița;
o Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară cariera Tismana
o Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară cariera Tismana 2
o Construcția unui parc fotovoltaic pe halda exterioară cariera Pinoasa
o Construcția unui parc fotovoltaic pe halda exterioară Bohorel;
o Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară Rovinari Est.

• Reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu putere instalată de 10 MW de la SE Turceni;

• Construcția unei centrale electrice de circa 475 MW pe gaz natural la SE Turceni

• Construcția unei centrale electrice de circa 850 MW pe gaz natural la SE Ișalnița”.

Cât se face de fapt, o sută sau 700 MW?

Așadar planul trimis Bruxelles-ului arată că e fezabil să se instaleze panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 119 MW, în schimb în România se anunță 725 MW, prin același plan.

Se poate reproșa ca cei 119 MW anunțati Comisiei se pun până în 2025, iar CEO ar avea timp să pună de fapt restul după acel an. Să acordăm această circumstanță și să facem câteva calcule, din puținele date care ne sunt comunicate.

Citește și:

România promite una la Bruxelles și alta face acasă. Estimează să pună regenerabile noi și de zece ori mai puțin decât și-a asumat

În acest moment, CE Oltenia are o putere instalată de 3.570 MW, exclusiv în grupuri pe lignit, în cele patru centrale: Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2. Închiderile de grupuri pe cărbune ar urma să înceapă în acest an, din 2023 vor începe să producă panourile fotovoltaice nou-instalate iar din 2025 noile grupuri pe gaze care vor înlocui o parte din capacitatea instalată pe cărbune.

O imagine prezentată publicului din România, în extrasul din planul de restructurare-decarbonare propus de CE Oltenia și pus pe site-ul companiei ne arată că, de fapt, cel puțin la datele de acum cei 725 MW provizionați a se instala în fotovoltaic sunt de fapt o poveste. Iată de ce.

În anul 2025, când ar trebui, în teorie, să funcționeze și grupurile pe gaze, puterea instalată în fotovoltaic este de circa 4% din capacitatea totală instalată, care ar fi de 2.934 MW. Adică 117 MW instalați în parcuri fotovoltaice. Un an mai tîrziu, în 2026, fotovoltaicul va avea aceeași pondere, dar dintr-o putere instalată previzionată mai mare, de 3.094 MW, adică circa 124 MW instalați în fotovoltaic.

Iar acest procent rămâne până în 2030, aplicat la aceeași putere instalată, deci, cel puțin momentan, parcurile mari din Oltenia de 725 MW sunt doar o intenție iar ce s-ar face ar fi mult mai aproape de cât s-a spus Comisiei Europene (nu nouă), adică cei 119 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...