Iarna pune stăpânire pe Europa

Ninsorile care au afectat Europa în ultimele zile au perturbat traficul feroviar şi rutier în Ungaria şi au generat o avalanşă în Bulgaria, în timp ce în Marea Britanie şi Franţa meteorologii au lansat avertizări pentru regiuni extinse
Economica.net - lun, 14 ian. 2013, 12:35
Iarna pune stăpânire pe Europa

Traficul feroviar şi rutier a fost perturbat în Ungaria din cauza ninsorii, care afectează ţara de duminică după-amiaza, iar în vestul şi nordul ţării şi la Budapesta au avut loc mai multe accidente, au anunţat autorităţile luni, citate de MTI.

Pompierii au fost solicitaţi să intervină la 25 de accidente rutiere până luni dimineaţa, majoritatea în ţinuturile Somogy şi Veszprem (vest), potrivit unui purtător de cuvânt al Autorităţii naţionale ungare pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, în ţinutul Zala (vest), mai multe camioane au rămas blocate în zăpadă iar alte vehicule au alunecat în şanşuri la marginea drumurilor, potrivit aceleiaşi surse.

Serviciile feroviare între Budapesta şi oraşele Szekesfehervar, Hatvan, Cegled, Lajosmizse şi Vac prezentau întârzieri cuprinse între 20 şi 40 de minute, a anunţat Mavinform, precizând că schimbătoare de macaz erau blocate de zăpadă şi lapoviţă.

La Budapesta, serviciile de transport în comun funcţionau luni dimineaţa, dar poleiul pe drumuri şi schimbătoare de macaz provocau întârzieri de 15-30 de minute, potrivit Centrului pentru Transport Public din capitala ungară (BKK). Centrul a mai anunţat că pasagerii tuturor liniilor feroviare HEV din oraş şi suburbane pot călători fără bilet până luni seara, măsură aprobată de primarul oraşului.

Întârzieri au fost anunţate luni dimineaţa cel puţin pe Aeroportul Internaţional Liszt Ferenc din Budapesta, afectând zboruri din direcţia Bucureşti, Bruxelles, Tel Aviv, Stuttgart şi Koln, potrivit site-ului flightradar24.com.

Serviciul meteorologic a emis o alertă de gradul doi pentru ţinuturile Gyor-Moson-Sopron, Vas, Zala şi Veszprem, unde, în următoarele 24 de ore, nivelul zăpezii poate atinge aproximativ 20 de centimetri. Aceeaşi sursă a anunţat că rafale de vânt puternice pot cauza furtuni de zăpadă în unele zone din regiunea central-vestică. De asemenea, luni, în cea mai parte a ţării este aşteptată lapoviţă.

În Bulgaria, trei schiori blocaţi de o avalanşă au fost salvaţi duminică de către Serviciul bulgar de salvamontism, potrivit site-ului Novinite.com. Cei trei prezenatu fracturi, dar erau în viaţă, şi au fost spitalizaţi la Sofia. Incidentul s-a petrecut duminică după-amiază, în regiunea Lacurilor Rila, în Munţii Rila. Cei trei schiori au vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani.

Serviciul de salvamont a fost alertat de un turist, iar ulterior unul dintre răniţi a reuşit să sune salvatorii şi să le spună locul în care se afla. La intervenţie au participat salvamontişti din Dupniţa şi staţiunea Malioviţa, operaţiunea fiind facilitată de un elicopter militar.

Pe de altă parte, serviciile de meteorologie britanice au avertizat luni că ninsorile şi rafalele de vânt urmează să se intensifice în Midlands, sud-estul Angliei, Yorkshire şi Scoţia, după ce vântul a viscolit zăpada peste noapte, potrivit postului Sky News. Cele mai afectate zone ar urma să fie North East England, Yorkshire şi East Midlands, unde nivelul zăpezii va atinge, în zonele mai înalte, până la zece centimetri.

Met Office a emis alerte pentru aceste zone, subliniind că se vor înregistra condiţii meteorologice „periculoase”, circulaţia urmând să fie afectată de gheaţă, zăpadă şi temperaturi scăzute. Şapte avertismente cod „galben” au fost emise pentru zone din Anglia şi Scoţia.

Agenţia pentru autostrăzi nu a raportat probleme majore în cursul nopţii de duminică spre luni, dar avertizează în legătură cu o înrăutăţire a condiţiilor în viitorul apropiat.

În Franţa, 14 departamente, de la regiunea pariziană şi până în nordul ţării, au fost plasate luni dimineaţa sub alertă cod „portocaliu” de ninsoare şi polei, anunţă postul de radio Europe1. Buletinul, emis de Météo France pentru intervalul orar 6.00 (7.00, ora României)-10.00 (11.00, ora României) a vizat ansamblul regiunilor Ile-de-France, Picardie şi Nord-Pas-de-Calais, dar şi Seine-Maritime, precizează postul de radio.

Agenţia franceză de meteorologie previzionează, începând de luni după-amiaza sau seara, că nivelul zăpezii va atinge cinci centimetri în regiunile Seine-Maritime, Picardie şi Nord-Pas-de-Calais, iar în zona de coastă până la opt-zece centrimetri. Ninsori slabe au fost observate luni dimineaţa în Masivul Central, Bourgogne, Franche-Comté şi Alsacia.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...