IATA: Profiturile companiilor aeriene se vor dubla în 2015, ajungând la 29 miliarde dolari

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a revizuit în creştere estimarea privind profiturile industriei aeriene în 2015, pe fondul performanţelor obţinute de operatorii din America de Nord şi a ieftinirii combustibilului, transmite Reuters, potrivit Agerpres. 
Economica.net - lun, 08 iun. 2015, 17:26
IATA: Profiturile companiilor aeriene se vor dubla în 2015, ajungând la 29 miliarde dolari

Companiile aeriene din întreaga lume ar urma să înregistreze în acest an profituri cumulate de 29,3 miliarde de dolari, faţă de 25 de miliarde de dolari estimate anterior, şi aproape dublu raportat la nivelul din 2014. Instituţia a apreciat că declinul preţului la ţiţei va stimula câştigurile operatorilor aerieni, dar a avertizat că profiturile ar putea fi afectate de aprecierea dolarului.

„Profiturile industriei aeriene sunt departe de a fi uniforme. Multe companii aeriene încă se confruntă cu dificultăţi majore”, a avertizat directorul general al IATA, Tony Tyler.

Marja netă de profit aproape se va dubla anul acesta, la 4%, faţă de 2,2% anul trecut, iar nota de plată pentru combustibil va scădea la 191 miliarde de dolari, faţă de 226 miliarde de dolari în 2014, când operatorii aeriene au înregistrat câştiguri de 16,4 miliarde de dolari.

Industria aeriană, unde lucrează 2,5 milioane de persoane, ar urma să genereze investitorilor câştiguri de 4,9 miliarde de dolari, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor şi a măsurilor de restructurare, apreciază IATA.

Marja netă de profit în America de Nord ar urma să ajungă la 7,5% anul acesta, iar profiturile se vor ridica la 15,7 miliarde de dolari, spre deosebire de marje de profit de 2,5% în Asia şi de 2,8% în Europa.

Luna trecută, IATA a avertizat că cererea pentru transportul aerian s-ar putea atenua în trimestrul doi din 2015, din cauza încetinirii creşterii economiilor din Asia şi Europa.

În martie, cererea pentru călătoriile cu avionul a crescut cu 4,7%, dar în trimestrul doi s-ar putea înregistra o atenuare.
„Există semne că activitatea comercială în regiunea Asia-Pacific încetineşte, iar slăbiciunea zonei euro continuă să dezamăgească”, a afirmat directorul general al IATA, Tony Tyler.

Numărul pasagerilor transportaţi va ajunge la nivelul record 3,5 miliarde în 2015, a estimat recent IATA.

IATA este o organizaţie care reprezintă aproximativ 260 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 80% din traficul aerian mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...