Iaurtul grecesc a făcut revoluţie în România. Dar e 100% autohton

15 02. 2014
iaurt_14773700

În urmă cu trei ani, iaurtul grecesc era un produs aproape necunoscut pentru consumatorul român. Intrarea puternică a grupului elen Olympus pe piaţa autohtonă, prin deschiderea unei fabrici la Hălchiu (Braşov) în urma unei investiţii greenfield de 55 de milioane de euro, a presupus şi lansarea acestei noi categorii pe piaţa autohtonă. De atunci, lucrurile au evoluat rapid.” Când am lansat iaurturile grecești, în urmă cu trei ani, Olympus a lansat un nou segment de consum pe piața românească. De atunci, ponderea acestora în cadrul categoriei de iaurturi a luat din ce în ce mai multă amploare. România urmează tendinţa internaţională, de pe piețele mature precum SUA și Marea Britanie, de a consuma din ce în ce mai mult iaurt grecesc. Așadar, credem că acest segment are potențial foarte important de creștere pe piața românească, lucru care se va observa și în 2014″, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ilias Pliatsikas, director general Olympus România. În momentul de faţă, 35% din vânzările de iaurturi pe care le comercializează Olympus  pe plan local sunt generate de iaurturile grecești. Compania nu comentează însă asupra cotei pe care o deţin pe toată piaţa iaurturilor în stil grecesc.

Iaurt grecesc de România

Dacă până în 2011, grecii vindeau iaurt în România, dar importat din ţara lor de origine, acum, din informaţiile companiei, toate iaurturile grecești Olympus din magazinele româneşti  sunt produse la fabrica de la Hălchiu, Brașov. „Aici (la Braşov n.red) producem lactate atât pentru piața internă, cât și pentru cea externă, folosind materie primă 100% din România. Așadar, laptele provine exclusiv de la ferme din România”, mai spune managerul Olympus. În prezent, iaurtul grecesc Olympus este disponibil în variantele cu 0%, 2% și 10% grăsime, precum și în variante cu fructe (căpșuni, coacăze, rodie și zmeură), iar producătorul nu exclude posibilitatea de a-şi extinde gama. „Căutăm să venim mereu în întâmpinarea preferințelor consumatorilor noștri și să lansăm produse înalte calitativ, este lucrul care ne diferențiază în piață. Dar detalii în acest sens vor urma la momentul potrivit”, spune Pliatsikas.

Iaurt grecesc de Lidl

2011 a însemnat pentru retailerul românesc şi intrarea pe piaţă a discounterului german Lidl, prin preluarea magazinelor Plus de la Tengelmann. Odată cu ei, au pătruns pe rafturi şi o multitudine de produse originare din Grecia, printre care şi iaurtul grecesc.  De altfel, în momentul de faţă, Lidl comercializează iaurt natural în stil grecesc sub brandul Pilos şi Eridanous, dar şi iaurt în stil grecesc cu căpşuni brandul Eridanous. Momentan, Lidl importă aceste produse din Polonia.

Iaurt grecesc făcut de francezi

Urmând trendul şi producătorul de lactate Danone, numărul unu pe piaţa iaurturilor din România, a intrat anul trecut pe acest segment, lansând Oikos, o gamă de iaurturi cu fructe. Pentru început, au fost lansate trei variante de produs pe pat de fructe: cu căpșune, kiwi sau piersici, iar acum există şi varianta natur. În momentul de faţă, la şase luni de la lansarea brandului care exista atât în SUA cât şi Canada, Oikos a ajuns la peste 30% din piaţa de iaurturi în stil grecesc. „Este un iaurt a cărui calitate este validată de consumatori. Ne dorim să dezvoltăm segmentul de gustări sănătoase din România, segment aflat într-o evoluție rapidă la nivel mondial și pentru care se observă creştere și pe piața românească”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Anca Stroe, Director de Marketing, Danone Sud Estul Europei. Aceasta susţine că piaţa de iaurt grecesc este una relativ nouă care a înregistrat o creştere semnificativă în 2013 şi un mare interes din partea consumatorilor. „Pentru anul acesta estimam un trend similar”, susţine directorul de marketing al Danone. „Cu siguranţă pregătim surprize şi în 2014 pentru că unul dintre punctele tari ale companiei Danone este inovaţia”, ne-a mai declarat aceasta întrebată fiind de noi lansări pe acest segment.

Iaurt grecesc şi de la producătorii autohtoni mai mici

De altfel, iaurtul grecesc a devenit o nişă interesantă şi pentru producătorii locali mai mici. Este, spre exemplu, cazul Lactag Piteşti, care a lansat în 2013, sub brandul Lactag Pe Gustate, iaurtul grecesc  cu o concentraţie de grăsime de 6%. „Acest produs a completat într-un mod fericit gama noastră de iaurturi, iar vânzările sale au fost pe un trend ascendent, încă de la lansare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Eduard Stanov, director de marketing şi comunicare Lactag.

Totodată, un producător de lactate din Vaslui, SC Ilvas SA Vaslui, parte din grupul de firme al omului de afaceri Adrian Porumboiu are în portofoliu iaurtul grecesc sub brandul Vio, pe care îl distribuie în zona Moldovei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Il