IBM a dezvoltat o soluţie de blockchain care simplifică gestionarea lanțului de aprovizionare. Primii clienţi: Vodafone, Nokia şi Lenovo

Gigantul american IBM şi compania Chainyard, care oferă servicii de blockchain, au anunțat că au creat o rețea de verificare a lanțului de aprovizionare bazat pe blockchain, denumită „Trust Your Supplier” (TYS - "Ai încredere în furnizorul tău"). Soluţia ar urma să fie lansată comercial în al treilea trimestru al acestui an.
Lidia Neagu - Dum, 11 aug. 2019, 15:32
IBM a dezvoltat o soluţie de blockchain care simplifică gestionarea lanțului de aprovizionare. Primii clienţi: Vodafone, Nokia şi Lenovo

Companii precum InBev, Cisco, GlaxoSmithKline, Lenovo, Nokia, Schneider Electric și Vodafone au participat alături  de IBM la realizarea rețelei şi sunt şi primii beneficiari ai soluţiei de blockchain. Obiectivul lor este să soluționeze provocările legate de gestionarea informațiilor de la furnizori. 

„Colaborarea cu IBM și Chainyard la această inițiativă de blockchain reprezintă o oportunitate excelentă pentru Nokia de a îmbunătăți în continuare experiența furnizorilor noștri și de a optimiza procesul”, a declarat Sanjay Mehta, vicepreședinte pentru Achiziții Nokia. „Utilizarea celei mai noi tehnologii pentru a face față unei provocări clasice va fi de folos pentru toată lumea și va crește în continuare viteza de utilizare a soluțiilor inovatoare.”

IBM spune într-un comunicat că TYS este „conceput pentru a elimina procesele manuale care consumă timp și contribuie la reducerea riscului de fraudă și erori, creând în cele din urmă conectivitate fără fricțiune în lanțurile de aprovizionare”.

Rețeaua TYS oferă o altă imagine a modului în care blockchain-ul ar putea transforma rețelele tradiționale ale lanțului de aprovizionare. Conform datelor de la Gartner citate de IBM, blockchain-ul va urmări transportul de bunuri şi servicii în valoare estimată de două trilioane de dolari până în 2023.

„Blockchain are capacitatea de a transforma complet modul în care companiile își gestionează rețeaua de furnizori pentru viitor”, a spus Renee Ure, Chief Supply Chain Officer la Data Center Group Lenovo. „Prin Trust Your Supplier, atât cumpărătorii, cât și furnizorii vor vedea avantajele tehnologiei blockchain prin reducerea costurilor, complexității și vitezei.”

IBM are peste 18.500 de furnizori din întreaga lume, însă pentru început doar 4.000 vor folosi rețeaua TYS din America de Nord în următoarele luni. 

Iată câteva moduri în care tehnologia blockchain ar putea să transforme lanțurile de aprovizionare:

1. Granularitate crescută a datelor. În combinație cu dispozitivele Internet of Things, blockchain poate crește frecvența și specificitatea comunicării pe întregul lanț de furnizare.

De exemplu, în industria serviciilor alimentare, un senzor ar putea fi atașat la livrări pentru a urmări temperatura, umiditatea și expunerea la lumină pe măsură ce produsele circulă prin lanțul de aprovizionare. Blockchain ar permite documentarea acestor măsurători printr-un registru distribuit care face ca datele să fie accesibile şi fiabile. Granularitatea acestor date va fi determinată de măsura în care proliferează dispozitivele IoT.

2. Costuri de administrare reduse. Blockchain ar putea reduce nevoia de a introduce manual informații despre bunuri și servicii în timp ce călătoresc prin lanțurile de aprovizionare.

Tehnologia ar automatiza și digitaliza procesul de urmărire a transporturilor, deseori cu ajutorul dispozitivelor IoT. Acest lucru ar ajuta la rezolvarea unei probleme legată de precizie care afectează lanțul de aprovizionare: aproximativ 10% din toate facturile de transport de marfă conțin date inexacte care pot duce la dispute.

Te-ar mai putea interesa și
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda găurilor uriașe. ASF și City, către brokeri: „Nu opriți vânzările! Există încă interes pentru preluare”
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda ...
Cu întreaga conducere suspendată și cu acționariatul decăzut din drepturi, City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, are încă șanse să revină pe linia de plutire,......
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul ...
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, ...
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de 2.000 de euro/cultură/1.000 metri pătraţi, plafonul ...