Ideea lui Grapini de reducere a impozitului la microîntreprinderi este tratată cu rezerve de Finanţe

Propunerea ministrului pentru IMM de reducere la jumătate a impozitului pe venitul microîntreprinderilor este tratată cu rezerve de către Ministerul Finanţelor, care atenţionează că bugetul a fost construit luând în calcul un impozit de 3% şi că reducerea presupune o sumă considerabilă de acoperit.
Economica.net - joi, 16 mai 2013, 13:49
Ideea lui Grapini de reducere a impozitului la microîntreprinderi este tratată cu rezerve de Finanţe

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX că nu a primit propunerea ministrului pentru IMM, Maria Grapini, dar că pentru o astfel de reducere a impozitului trebuie identificate surse bugetare alternative, fiind necesar şi acordul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„La Buget nu a ajuns această propunere. Bugetul este construit pe un impozit de 3%, iar orice modificare necesită acordul FMI şi al Comisiei Europene, precum şi surse bugetare alternative”, a precizat Voinea.

Întrebat dacă i se pare totuşi posibilă reducerea acestui impozit de la 1 iulie 2013, conform propunerii ministrului pentru IMM, Voinea s-ar arătat rezervat, explicând că este vorba de „o sumă considerabilă” care ar trebui acoperită în acest caz.

Ministrul pentru IMM şi mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor, obligatoriu de la începutul acestui an, ar putea fi scăzut la 1,5% începând cu luna iulie, Ministerul Finanţelor Publice derulând un studiu de impact, la propunerea ministerului.

„Eu cred că argumentele şi analizele noastre au fost convingătoare. Ministerul Finanţelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (…) Cota de 1,5% mi se pare mai etică, mai ales că din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este să colectez, dar şi să le dau şansa să se dezvolte, să crească şi să intre ulterior într-o altă categorie de impozitare”, a spus Grapini.

Ea a arătat că în trecut s-au încasat sume foarte mici din impozitul pe microîntreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare şi la o transparenţă mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi a fost redus în acest an de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest prag plătesc un impozit de 3% pe veniturile realizate începând cu 1 februarie 2013.

Guvernul a estimat că impozitele colectate astfel de la microîntreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei în acest an.

Potrivit Coface, numărul microîntreprinderilor care au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul mediu la nivelul tuturor companiilor din economie care au intrat în încetare de plăţi, de până în 10%.

De asemenea, ponderea firmelor mici în totalul insolvenţelor a urcat de la 78% în 2010 la 85% în 2012.

Coface estimează că numărul microîntreprinderilor aflate în insolvenţă va creşte cu 20% în acest an, ca urmare a impozitului de 3% pe venit.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt......
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...