IEA: Investiţiile în industria petrolieră ar putea scădea pentru al treilea an consecutiv

Investiţiile mondiale în sectorul upstream (explorare şi producţie- n.r.) de petrol şi gaze ar urma să scadă cu 24% până la 450 miliarde de dolari în 2016, după o cădere de 25% în 2015, şi nu există semne de îmbunătăţire pentru 2017, se arată într-un raport publicat miercuri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.
Economica.net - mie, 14 sept. 2016, 09:16
IEA: Investiţiile în industria petrolieră ar putea scădea pentru al treilea an consecutiv

‘Scăderea totală pe parcusul a doi ani depăşeşte 300 miliarde de dolari, o situaţie fără precedent’, se arată în raportul IEA, care adaugă faptul că o situaţie în care investiţiile mondiale în sectorul upstream petrol şi gaze au scăzut timp de doi ani consecutivi nu s-a mai înregistrat în ultimii 40 de ani. ‘Mai mult, nu există semnale potrivit cărora companiile intenţionează să-şi majoreze investiţiile în sectorul upstream în 2017’, se mai arată în raportul IEA.

La nivel global, Agenţia Internaţională a Energiei estimează că investiţiile în toate formele de energie au scăzut cu 8% anul trecut până la 1.800 miliarde de dolari, de la 2.000 de miliarde de dolari în 2014. O sumă totală de 900 miliarde de dolari a fost investită în 2015 în petrol, gaze naturale şi cărbune, în scădere cu 18% comparativ cu 2014. Investiţiile în energiile regenerabile au ajuns la 315 miliarde de dolari în 2015, fiind responsabile pentru 17% din total. Investiţiile globale în electricitate au atins nivelul record de 682 miliarde de dolari, sau 37% din total, în creştere cu 4% comparativ cu 2014.

‘Vedem o tranziţie generală a cheltuielilor spre energia curată, deseori ca urmare a politicilor guvernamentale’, a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

Peste 90% din investiţiile în regenerabile au mers spre tehnologiile de producţie de electricitate, restul mergând spre instalaţiile fotovoltaice şi de încălzire termală, precum şi pentru biocombustibili pentru transport. De asemenea, investiţiile în proiectele de eficienţă energetică, precum izolarea clădirilor, au crescut cu 6% comparativ cu 2014, până la 220 miliarde de dolari, reprezentând 12% din totalul investiţiilor în energie.

Anul trecut, peste 190 de ţări au acceptat la Summitul de la Paris să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în ideea de menţine creşterea temperaturii globale sub pragul de 2 grade Celsius.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...