IEA recomandă europenilor să ajusteze temperatura aerului condiţionat şi să conducă mai încet

Ajustarea setărilor boilerului, reducerea vitezei de rulare şi renunţarea la zborurile cu avionul pe distanţe mici în favoarea călătoriilor cu trenul sunt câteva dintre recomandările Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) pentru consumatorii care vor să-şi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi micşoreze facturile, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 21 apr. 2022, 14:52
IEA recomandă europenilor să ajusteze temperatura aerului condiţionat şi să conducă mai încet

Economisirea energiei este de mult timp o cerinţă pentru atingerea obiectivelor climatice, însă explozia facturilor şi urgenţa reducerii dependenţei de combustibilii fosili ruseşti, după invadarea Ucrainei, au împins acest subiect pe agenda politică.

Într-un ghid lansat joi împreună cu Comisia Europeană, IEA a recomandat europenilor să lucreze de acasă, atunci când este posibil, să folosească în comun automobilele, să evite să conducă duminica în marile oraşe, să utilizeze bicicletele, transportul în comun sau să meargă mai mult pe jos.

IEA susţine că dacă aceste recomandări vor fi respectate, o gospodărie tipică din UE ar putea economisi 450 de euro pe an la factura la energie, în funcţie de tipul de locuinţă şi de automobilul pe care îl deţine.

Simpla reducere a temperaturii termostatului cu un grad Celsius ar aduce economii de 70 de euro pe an la factura la încălzire, în timp ce reducerea cu 10 kilometri pe oră a vitezei de rulare pe autostradă ar aduce alte economii de 60 de euro pe an la carburanţi.

Dacă aceste măsuri ar fi aplicate la nivelul UE, ar permite economisirea a 220 de milioane de barili de petrol şi a 17 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, susţine IEA.

Blocul comunitar a promis că va înceta să mai utilizeze combustibili din Rusia în 2027, însă pe termen scurt rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale, în condiţiile în care anul trecut UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

O serie de guverne europene precum cele din Austria şi Luxemburg au salutat recomandările IEA deşi ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes, a spus că este nevoie de o acţiune la nivelul UE, precum reducerea limitei de viteză, pentru a se asigura că recomandările sunt respectate.

„Trebuie să fie ceva mai mult decât o acţiune voluntară”, a declarat şi Patrick Graichen, secretar de stat la Ministerul federal pentru Afaceri Economice şi Climă.

Autorităţile italiene au anunţat miercuri că vor impune o limită cu privire la temperatura la care vor funcţiona instalaţiile de aer condiţionat din clădirile publice însă până acum puţine ţări au cerut cetăţenilor lor să utilizeze mai puţină energie, chiar dac se grăbesc să îşi umple depozitele de gaze înainte de următoarea iarnă şi se pregătesc să facă faţă unor posibile întreruperi în aprovizionarea cu energie din Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Panourile fotovoltaice sunt o soluție tot mai des întâlnită. Acestea sunt de ajutor când vine vorba de independență energetică și reprezintă o metodă facilă de a micșora sau chiar......
ANCOM a aprobat modificarea tarifelor maxime percepute operatorilor pentru accesul pe proprietatea publică
ANCOM a aprobat modificarea tarifelor maxime percepute operatorilor pentru accesul pe proprietatea publică
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a aprobat modificarea tarifelor maxime ...
O nouă zi cu recorduri la BNR. Dolarul şi francul cresc şi ating, din nou, cele mai mari valori din istorie, euro e aproape de un nou maximum în faţa leului – curs BNR, miercuri, 28.09.2022
O nouă zi cu recorduri la BNR. Dolarul şi francul cresc şi ating, din nou, cele mai mari valori din istorie, euro e aproape ...
Curs BNR luni, 28.09.2022 - BNR a anunţat, miercuri, 28 septembrie 2022, un curs de referinţă de 4,9479 lei/euro, 5,1794 ...
Atu Tech investește 300.000 de euro și intră pe piața sistemelor fotovoltaice
Atu Tech investește 300.000 de euro și intră pe piața sistemelor fotovoltaice
Atu Tech (a2t.ro), cel mai mare magazin online de sisteme de securitate din România, investește 300.000 de euro în dezvoltarea ...