Ieftinire a carburanților, azi, a patra de la începutul lunii. Care sunt prețurile acum

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit azi dimineață motorina vândută în stațiile proprii. Este a patra scădere de preț a carburanților de la începutul lunii.
Mihai Nicuţ - sâm, 11 feb. 2023, 09:59
Ieftinire a carburanților, azi, a patra de la începutul lunii. Care sunt prețurile acum

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 8 februarie 2023, un preț al benzinei standard de 6,52 de lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,35 de lei/litrul.

Așadar, în această dimineață Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut prețul motorinei cu cinci bani pe litru și a menținut prețul benzinei.

Ieftinirile se văd și în stațiile companiilor concurente, Rompetrol, Lukoil și MOL, așa cum se înâmplă de fiecare dată.

Precedenta ieftinire a avut loc la 8 februarie și a fost una substanțială. Atunci, Perom a scăzut prețul motorinei cu zece  bani pe litru și prețul benzinei cu doi bani pe litru.

Ieftinirea de azi este a cincea de la începutul acestei luni. Astfel, de la începutul lunii, motorina, cel mai consumat carburant din România, s-a ieftinit cu 37 de bani pe litru. De asemenea, cum ieftinirile au fost mai accentuate în ultima vreme la motorină decât la benzină, diferența de preț dintre cei doi carburanți a coborât la 0,85 de lei/litru, după ce în luna octombrie a anului trecut atinsese un maxim istoric de 1,5 lei/litru.

Ieftinirile sunt cauzate cel mai probabil de cotațiile în scădere ale produselor petroliere, în condițiile în care piața știa de multă vreme de intrarea în vigoare a embargoului pe importurile de carburanți rusești care a intrat în vigoare săptămâna trecură și s-au consituit stocuri massive.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

“Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”, a scris la finalul săptămânii trecute, ministrul român al Energiei Virgil Popescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Petrolul se scumpește

Cotațiile petrolului cresc vineri, fiind pe cale să încheie săptămâna cu cel mai mare câștig procentual la nivelul perioadei din ultimele patru luni, după ce Rusia a anunțat că își va reduce producția din martie. Vicepremierul rus, Alexander Novak a declarat că Rusia își va reduce producția de țiței cu 500.000 de barili/zi, reprezentând aproximativ 5% din total, ca răspuns la plafoanele de preț impuse de guvernele occidentale în urma invaziei armate din Ucraina. Țările din cartelul OPEC+ au semnalat că nu îşi vor majora producţia de petrol pentru a acoperi deficitul creat ca urmare a diminuării producţiei ruseşti.

Prețul petrolului este în creștere pe piețele globale, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană fiind de 86,4 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 79,6 dolari, la momentul redactării acestei știri.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...