Ieftinire masivă a carburanților, azi. Motorina coboară sub pragul de 8 lei pe litru

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină, o mișcare de preț de o amplitudine mult mai mare decât cele cu care ne-a obișnuit compania. Astfel, prețul motorinei, cel mai utilizat carburant din România, coboară sub pragul de 8 lei pe litru.
Mihai Nicuţ - mie, 30 nov. 2022, 07:55
Ieftinire masivă a carburanților, azi. Motorina coboară sub pragul de 8 lei pe litru

CARBURANȚI. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 29 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,26 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,43 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,76 lei pe litru la benzină și 7,93 lei pe litru la motorină.

Așadar, comparativ cu prețurile de ieri, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru, o mișcare de preț neobișnuit de mare, în condițiile în care compania petrolieră operează modificări de maximum opt bani pe litru odată. Petrom a mai operat modificări de preț de această valoare în luna septembrie.

Ultima data, prețuri de sub opt lei pe litru la motorină au fost înregistrate la finalul primei săptămâni din octombrie.

Ieftinirea de azi vine după ce precedenta a avut loc chiar ieri, și a fost de patru bani pe litru la benzină și de opt bani la motorină. Anterioara ieftinire a avut loc vinerea trecută, pe 25 noiembrie, când prețurile au scăzut cu cinci bani pe litru. Ieftinirile au re-început în 17 noiembrie, după o lună în care prețurile au crescut în 15 rânduri, cumulând o scumpire de 63 de bani pe litru.

Ieftinirile sunt generate de scăderile cotațiilor la produsele petroliere, pe fondul ieftinirii țițeiului. Cotaţia petrolului a coborât luni la cel mai redus nivel din acest an, după ce protestele faţă de restricţiile impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 au generat îngrijorări cu privire la evoluţia cererii de carburant în cel mai mare importator mondial de ţiţei.

Următoarea reuniune a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor, printre care se numără şi Rusia, un organism denumit OPEC+, va avea loc în data de 4 decembrie. La ultima reuniune din luna octombrie, OPEC+ a decis să îşi reducă ţinta de producţie cu două milioane de barili pe zi.

Investitorii urmăresc cu atenţie şi planurile statelor occidentale de a impune un plafon de preţ pentru ţiţeiul exportat de Rusia, asta în condițiile în care pe 5 decembrie intră în vigoare embargoul impus de Uniunea Europeană asupra importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă.

Diplomaţii din G7 şi Uniunea Europeană discută un plafon de preţ cuprins între 65 şi 70 de dolari per baril, în ideea de a limita veniturile Moscovei pentru finanţarea ofensivei din Ucraina. Însă o reuniune a reprezentanţilor guvernelor din UE, care era programată pentru seara de 25 noiembrie, a fost anulată deoarece ţările UE au opinii diferite cu privire la preţul la care ar trebui plafonat petrolul rusesc.

La momentul redactării acestei știri, cotația pentru Brent era de 83 de dolari barilul iar cea pentru sortimentul WTI de 78 de dolari barilul.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Citește și:

Italia se pregăteşte să naţionalizeze rafinăria deţinută de Lukoil în Sicilia

Probleme cu carburanții în Ungaria

carburanti mol

Aproximativ un sfert din benzinăriile din Ungaria, inclusiv 100 de benzinării deţinute de grupul petrolier ungar MOL, se confruntă cu probleme temporare în aprovizionarea cu benzină.

Aceste probleme temporare se datorează, în parte, unei cereri crescute create de decizia Guvernului de la Budapesta de a plafona preţul carburanţilor, în ideea de a reduce impactul inflaţiei asupra consumatorilor, dar şi deciziei grupului petrolier MOL de a efectua lucrări de mentenanţă la principala sa rafinărie, ceea ce a dus la diminuarea livrărilor de carburanţi,

Luni, Guvernul de la Budapesta a anunţat că Ungaria va putea să menţină preţurile plafonate la carburanţi dincolo de data de 1 ianuarie 2023 numai dacă livrările de petrol rusesc via conducta Drujba vor continua fără întrerupere iar rafinăria MOL de la Száhahalombatta va funcţiona în continuare.

Citește și:

Nu va fi deficit de carburanți în România după intrarea în vigoare a embargoului impus Rusiei – Drăgan, Ministerul Energiei

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...