PREMIERĂ Gazele încep să se ieftinească acasă. A apărut prima ofertă pentru populație cu preț sub cel plafonat. Cine o face și cât costă gazele

Un furnizor mai mic de gaze naturale, parte a unui grup energetic românesc, vine cu prima ofertă de gaze naturale pentru populație la preț mai mic decât plafonul maxim impus de Guvern.
Mihai Nicuţ - joi, 23 mart. 2023, 15:19
PREMIERĂ Gazele încep să se ieftinească acasă. A apărut prima ofertă pentru populație cu preț sub cel plafonat. Cine o face și cât costă gazele

GAZE. Nova Power and Gas, parte a grupului E-Infra, a lansat o ofertă de gaze naturale pentru populație la un preț mai mic decât cel maxim plafonat de stat prin lege, de 0,31 lei/kWh, cu toate tarifele de rețea și taxele. Este o premieră de când au fost introduse plafoanele maxime de preț pentru populație, în contextul crizei de anul trecut.

Nova vine cu un preț al gazului-marfă de doar 18 bani/kWh (180 de lei/MWh),ceea ce face ca, adunând tarifele și taxele, pentru clientul final persoană fizică, prețul final de facturare să fie sub 0,31 lei/kWh.

Astfel, de exemplu, pentru un client casnic din București (distribuitor Distrigaz Sud Rețele) din categoria de consum C1 (sub 280 MWh/an)  prețul final este de 0,27 lei/kWh, iar pentru un client casnic din Cluj (distribuitor Delgaz Grid), prețul final este aproape la fel, 0,269 lei/kWh. Prețurile sun chiar puțin mai mici pentru casnicii cu consum mare (categoria C2, consum anual între 280 și 2.800 MWh): 0,268 lei/kWh pentru București, respectiv 0,267 lei/kWh pentru Cluj.

Prețurile finale sunt de fapt sub plafon pentru clienții racorați la toate rețelele de distribuție din România, după cum reiese din datele din ofertă, pe care o vedeți aici

Condițiile ofertei Nova 12

Oferta despre care vorbim este valabilă până la data de 30 martie și se adresează clienților noi care încheie un contract pe un an  Prețul final este fix în primele șase luni (în afara situației în care cresc tarifele reglementate de rețea). La expirarea celor șase luni, prețul devine variabil până la finalul perioadei contractuale, arată condițiile din ofertă, iar noul preț va fi comunicat cu 30 de zile înainte.

Amintim însă că, potrivit legii, clientul casnic poate renunța oricând la furnizorul său de gaze și își poate alege altul, fără niciun cost. Cu alte cuvinte, dacă după șase luni, clientul care alege această ofertă nu mai este mulțumit, el poate alege atunci alt furnizor.

Chiar dacă prețul va fi variabil peste șase luni, piața de gaze funcționează încă sub efectele prețului maxim plafonat până în martie 2025, așadar nici după șase luni prețul final plătit de clientul casnic nu va putea fi mai mare de 0,31 lei/kWh.

Pentru ușurarea potențialelor calcule, vă amintim că un metru cub de gaze înseamnă circa 10,5 kWh.

Apariția unor oferte sub prețul plafonat era cumva de așteptat.

“Da, ar putea scădea, sunt premise să scadă”, a spus vicepreședintele ANRE  Zoltan Nagy-Bege, la începutul lunii martie răspunzând la o întrebre din partea noastră, referitoare la posibilitatea scăderii prețurilor pentru populație, dat fiind că mare parte din consum este asigurată din gaze extrase din România la preț plafonat.

“Având în vedere că anul trecut în martie când a apărut ordonanța 27, o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 de lei/MWh prevăzute în odonanță, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit.

În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. În plus dacă ne uităm la prețurile din piața europeană de gaze, vedem că prețurile sunt mai mici decât în urmă cu un an. A devenit un lucru aproape obișnuit în ultimele două luni să vedem prețuri în jur de 50 de euro/MWh, ceea ce este mult, dacă comparăm cu prețurile de acum trei ani, dar este la jumătate dacă ne comparăm cu prețurile de acum un an.

Toate aceste lucruri pot duce un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27 (plafoanele maxime de preț, de 0,31 sau 0,37 lei/kWh- n.red.)”, a spus oficialul ANRE.

Nova Power and Gas face parte din grupul de firme E-Infra, unul dintre cele mai puternice grupuri românești, active atât pe piața de energie, cât și în domeniul construcției de infrastructură energetică, poate mai cunoscut pentru faptul că operează rețeaua NetCity. Grupul mai cuprinde firmele Electrogrop și Wesee și este implicat, alături de Nuclearelectrica, în proiectul reactoarelor nucleare mici modulare care ar urma să fie instalate la Doicești. Grupul este controlat de omul de afaceri Teofil Mureșan.

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul......
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...