Ieftinire masivă a carburanților azi, a șasea la rând. Care sunt prețurile acum

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit azi masiv și benzina și motorina. Este a șasea scădere consecutivă de preț și a cincea care are loc de pe o zi pe alta în ultima vreme, exceptând ziua de duminică.
Mihai Nicuţ - lun, 24 apr. 2023, 08:33
Ieftinire masivă a carburanților azi, a șasea la rând. Care sunt prețurile acum

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 24 aprilie 2023 un preț al benzinei standard de 6,54 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 6,67 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit ambii carburanți, și benzina  și motorina, cu 14 bani pe litru.

Este a șasea iefinire consecutivă a carburanților, în condițiie în care prețurile au scăzut uneori, săptămâna trecută, în fiecare zi uneori, și este și cea mai mare dintre toate.

Ultima ieftinire a fost sămbătă, când Petrom, a și ieftinit benzina  și motorina cu nouă bani pe litru, după ce vineri a ieftinit și benzina și motorina cu cinci bani pe litru. Ziua precedentă, compania petrolieră a ieftinit motorina cu cinci bani pe litru și benzina cu doi bani pe litru. Precedenta scădere de preț a fost miercurea trecută, când compania a ieftinit motorina cu nouă bani pe litru și cu un ban pe litru iar cea de dinaintea ei de Paști, când prețurile au scăzut ușor, cu doi bani pe litru, doar la benzină.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 80,73 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 76,94 dolari, în ușoară creștere. Asta după scăderile de săptămâna trecută, care au dus cotațiile la cel mai redus nivel de la sfârşitul lunii martie, influenţate de temerile că o posibilă recesiune ar putea afecta cererea de combustibil şi după o creştere a stocurilor de benzină din SUA.

Scăderile de preț au loc pe fonul unor unor stocuri relative mari de produse petroliere, accumulate inclusive pe fondul temerilor că embargoul impus în iarnă pentri petrolul și, apoi, produsele petroliere rusești vor perturba livrările. Pe de altă parte, în cazul motorinei, o știre Bloomberg de acum două zile arăta că, după toate semnale, cererea pentru motorină, un carburant care este folosit la orice, de la camioane şi până la utilaje de construcţii, scade în multe din principalele economii ale lumii. “Considerat un prim semnal al unei activităţi industriale mai slabe şi al reducerii cheltuielilor consumatorilor, scăderea cererii de motorină i-a pus în alertă pe cei care caută semnele unei recesiuni”, arăta agenția de știri.

Pe de altă parte, există posibilitatea unei suspraoferte de carburanți în zona noastră, în condițiile în care cererea de carburanți a Ucrainei este în scădere, iar rafinăriile românești despre care existau date că au vândut carburanți pe piața ucraineană și-ar fi oprit livrările.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...