Ieftinire semnificativă a motorinei, azi, a treia de la începutul lunii. Care sunt prețurile

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile proprii. Este a treia ieftinire din această lună.
Mihai Nicuţ - mar, 07 feb. 2023, 07:35
Ieftinire semnificativă a motorinei, azi, a treia de la începutul lunii. Care sunt prețurile

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 7 februarie 2023, un preț al benzinei standard de 6,54 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,49 lei/litrul.

Așadar, în această dimineață Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut prețul motorinei cu zece  bani pe litru. Prețul benzinei a rămas nemodificat.

Cel mai pobabil, ieftinirile se vor vedea și în stațiile companiilor concurente, Rompetrol, Lukoil și MOL, așa cum se înâmplă de fiecrare dată.

Precedenta ieftinire a avut loc la data de 4 februarie, când prețul motorinei a scăzut cu 7 bani pe litru, iar cea anterioară la 1 februarie, când motorina s-a ieftinit cu cinci bani pe litru. În total așadar, în aceastp lună prețul motorinei a scăzut, la Petrom, cu 22 de bani pe litru.

Cauza ieftinirilor de la pompă – cel mai probabil cotațiile în scădere ale produselor petroliere în zona nostră. Astfel, azi, cotația Platt’s Merditarranean pentru benzină este de 800 de dolari pe tonă, iar cea pentru motorină de 766 de dolari pe tonă, ambele în scădere. Este posibil așadar ca zilele următoare să mai avem parte de o reducere a prețurilor retail. Probabil comercianții au deja stocurile pline după achizițiile masive de carburanți rusești dinaintea introducerii embargoului, moment anunțat de multă vreme.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Prețul petrolului este în ușoară creștere pe piețele globale, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană fiind de 81,8 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 74,4 de dolari, la momentul redactării acestei știri.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

De la data de 5 februarie a intrat în vigoare embargoul Comisiei Europene asupra importurilor de carburanți fabricați din petrol rusesc. Despre ce impact ar putea avea asupra pieței românești, aici:

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite agenţia EFE,......
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...