Ieşirile din depozitele băncilor greceşti s-au atenuat în martie. BCE majorează finanţarea creditorilor eleni

Economica.net
29 04. 2015
bank_of_greece_62315900

Valoarea totală a depozitelor a scăzut în martie la aproximativ 145 miliarde de euro (160 miliarde de dolari), de la 147,5 miliarde de euro în februarie, arată datele publicate miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE).

‘Martie a fost o lună mai puţin turbulentă, cei care au vrut să-şi retragă depozitele de la bănci au făcut-o deja în primele două luni ale anului’, a declarat analistul Nick Koskoletos de la Eurobank.

Din cauza temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice şi juridice şi-au retras banii din bănci, înregistrându-se în februarie cel mai scăzut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a forţat băncile elene să devină dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.

Miercuri, BCE a majorat plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni cu 1,4 miliarde de euro. Băncile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 76,9 miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menţinut la aproximativ trei miliarde de euro astfel încât Banca Centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă.

La începutul acestui an, BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE), însă creşterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.