IFC acordă asistenţă în România pentru promovarea finanţării proiectelor dedicate schimbărilor climatice

Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, investeşte 293,5 milioane de lei (aproximativ 72 milioane de dolari) în obligaţiuni senioare nepreferienţiale denominate în lei, plasate de Raiffeisen Bank SA (RBRO), potrivit unui comunicat al IFC remis luni AGERPRES.
AGERPRES - lun, 07 iun. 2021, 18:15
IFC acordă asistenţă în România pentru promovarea finanţării proiectelor dedicate schimbărilor climatice
„Aceasta este cea de-a doua investiţie a IFC în obligaţiuni verzi ale RBRO de anul acesta, după prima investiţie – de 80,3 milioane de lei (aproximativ 20 de milioane de USD) din 14 mai – în emisiunea de obligaţiuni senioare preferienţiale a RBRO, care a fost şi prima emisiune de obligaţiuni verzi a unei instituţii financiare în România. Aşteptările sunt ca obligaţiunile să se califice pentru îndeplinirea Cerinţelor minime de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL) conform prevederilor Directivei europene de instituire a unui cadru pentru redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii (BRRD)”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, cea mai mare emisiune de obligaţiuni corporative în lei şi cea mai mare emisiune de obligaţiuni verzi a unei instituţii financiare în România va contribui la îmbunătăţirea accesului la finanţare a proiectelor din domeniul schimbărilor climatice şi, în acelaşi timp, va îmbunătăţi nivelul de rezilienţă al sectorului bancar, sprijinind şi obiectivele climatice ale României.

„Dacă putem să furnizăm soluţii financiare sustenabile, care le permit clienţilor noştri să facă faţă provocărilor uriaşe de azi şi de mâine, avem o mai mare şansă de succes în atingerea ambiţiilor noastre de a deveni în viitorul apropiat cel mai recomandat grup financiar. Prin cea de-a doua emisiune a noastră de obligaţiuni verzi ne continuăm parcursul de a mobiliza capital în scopuri sustenabile, de a integra aspectele sociale şi de mediu în gestionarea riscurilor, pentru a asigura o decarbonizare progresivă a portofoliului nostru de credite şi a include factori de sustenabilitate în principalele arii de afaceri”, a declarat Steven Van Groningen, preşedinte şi CEO al RBRO.

Astfel, obligaţiunile au fost emise în conformitate cu Cadrul pentru Obligaţiuni Verzi al RBO, iar sumele încasate vor fi canalizate în proporţie de 100% către proiectele eligibile din zona finanţării proiectelor de mediu, în cinci domenii-cheie. Printre acestea se numără clădirile verzi, energia regenerabilă, eficienţa energetică, transportul curat şi agricultura sustenabilă. Aceste obligaţiuni vor sprijini RBRO în vederea obţinerii rezervelor necesare de fonduri proprii şi pasive eligibile, sporind stabilitatea băncii ca instituţie financiară sistemică a României.

„Una dintre priorităţile strategice pe care IFC le are în România este aceea de a contribui la promovarea creşterii sustenabile. În acest spirit, scopul celei de-a doua investiţii a noastre în obligaţiunile RBRO este acela de a crea o piaţă dinamică a obligaţiunilor verzi prin stimularea investiţiilor private din această ţară. Mai mult decât atât, sprijinul acordat de IFC va contribui la consolidarea pieţei de capital locale şi va spori gradul de subscriere pentru obligaţiunile eligibile MREL, în acest fel consolidând infrastructura financiară a României şi accelerând creşterea economiei cu emisii scăzute de carbon”, a declarat Vittorio Di Bello, Regional Head pentru Departamentul Instituţii Financiare din Europa şi Asia Centrală, din cadrul IFC.

RBRO, client al IFC din 2004, este membră a grupului Raiffeisen (RBI). Această finanţare se întemeiază pe relaţia existentă pe care IFC a construit-o cu RBRO şi RBI şi vine să amplifice cooperarea IFC cu RBRO în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de mediu.

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie globală de dezvoltare axată pe sectorul privat din pieţele emergente.

RBRO, o subsidiară a Raiffeisen Bank International (RBI), se află pe locul 4 în România după volumul împrumuturilor nete, cu 10% cotă de piaţă (la 31 decembrie 2020). La 31 decembrie 2020, RBRO deservea 2,18 milioane clienţi, cu peste 4.900 angajaţi în 333 de agenţii.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...