IFC investeşte 18,5 milioane de euro pentru stimularea creditării microîntreprinderilor şi IMM-urilor în Europa şi Asia Centrală

Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, investeşte 18,5 milioane de euro în Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), în vederea stimulării creditării microîntreprinderilor şi IMM-urilor din 14 ţări din Europa şi Asia Centrală, informează un comunicat al IFC citat de Agerpres.
Economica.net - mar, 21 apr. 2020, 12:20
IFC investeşte 18,5 milioane de euro pentru stimularea creditării microîntreprinderilor şi IMM-urilor în Europa şi Asia Centrală

„Facilitatea va fi utilizată pentru acordarea de împrumuturi microîntreprinderilor, precum şi întreprinderilor mici şi mijlocii (MIMM) prin intermediul băncilor şi al instituţiilor de microfinanţare, în paisprezece ţări din Europa şi Asia Centrală (ECA). EFSE este cea mai mare facilitate regională de finanţare a MIMM din regiune. Investiţia IFC va spori accesul la finanţare pentru persoanele insuficient deservite din regiunea ECA. Beneficiarii finali ai acesteia vor fi MIMM-urile şi persoanele care, în prezent, au un acces la finanţare limitat, nesigur sau chiar inexistent”, se arată în comunicatul instituţiei.

Potrivit sursei citate, MIMM-urile constituie o forţă motrice a creşterii economice şi o componentă importantă a locurilor de muncă în regiunea ECA, iar accesul la finanţare rămâne un impediment major în calea dezvoltării acestora.

Studiile arată că 27% dintre MIMM-urile legal înfiinţate din ECA se confruntă cu nevoi financiare nesoluţionate, deficitul de finanţare în regiune fiind estimat la aproximativ 740 de miliarde de dolari. Investiţia IFC va promova creşterea competitivităţii pieţei, va demonstra viabilitatea finanţării în moneda locală şi va permite creditorilor să dezvolte produse inovative, se menţionează în comunicatul instituţiei financiare.

„Investiţiile capătă o semnificaţie specială în contextul pandemiei de COVID-19 şi al impactului dezastruos al acesteia asupra MIMM-urilor din regiune. Aceste afaceri au nevoie urgent de sprijin pentru a supravieţui declinului şi a păstra locurile de muncă”, subliniază IFC.

Corporaţia Financiară Internaţională se numără printre partenerii tradiţionali ai EFSE, încă de la înfiinţarea acestuia, în 2005, şi a sprijinit Fondul în cadrul mai multor proiecte.

„Promovăm incluziunea financiară şi finanţarea în monedă locală în regiune de 15 ani. EFSE se bucură să îşi continue demersurile alături de parteneri valoroşi, precum IFC, pentru a genera impact pozitiv, investind în succesul coloanei vertebrale economice a regiunii: microîntreprinderile şi întreprinderile mici”, susţine preşedintele EFSE, Christoph Tiskens.

La rândul său, Vittorio Di Bello, director al sectorului financiar al IFC, a afirmat că proiectul va sprijini furnizorii de servicii financiare durabile care răspund nevoilor segmentului MIMM-urilor insuficient deservite, inclusiv prin finanţare în moneda locală, consolidând în acelaşi timp capacitatea operaţională şi performanţele durabile ale societăţilor comerciale în care investeşte EFSE.

„Această investiţie va contribui la continuarea implementării de către IFC a strategiei privind incluziunea financiară a Grupului Băncii Mondiale”, a spus directorul financiar al IFC.

IFC – organizaţie-soră a Băncii Mondiale şi membră a Grupului Băncii Mondiale – este cea mai mare instituţie internaţională de dezvoltare focusată pe sectorul privat din pieţele emergente. Aceasta colaborează cu peste 2000 de societăţi comerciale.

În exerciţiul financiar 2019, IFC a acordat peste 19 miliarde dolari SUA cu titlu de finanţare pe termen lung ţărilor în curs de dezvoltare, valorificând capacităţile din sectorul privat pentru a contribui la eliminarea sărăciei şi pentru a susţine prosperitatea.

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), fond de investiţii înfiinţat în 2005, vizează stimularea dezvoltării economice şi prosperităţii în Europa de Sud-Est şi în regiunea vecinătăţii estice, prin investiţii în microîntreprinderi şi întreprinderi mici de succes, precum şi prin îmbunătăţirea condiţiilor de trai în gospodăriile private. EFSE a fost iniţiat de Banca de Dezvoltare KfW, cu sprijin financiar din partea Ministerului Federal al Cooperării şi Dezvoltării Economice din Germania (BMZ) şi a Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 52.000 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Urmează o perioadă cu noi restricții și creștere a numărului de noi cazuri de COVID-19, iar companiile aeriene low-cost ...