Ignatiadis, Octagon: Tendinţa de a forţa majorarea salariului minim brut până la 2.000 de lei devine periculoasă

Majorarea slariului minim brut la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, măsură anunţată guvern, este o tendinţă periculoasă, în contextul în care autorităţile vor să opereze şi modificări fiscale, este de părere Alexandros Ignatiadis, proprietatul companiei de construcții Octagon.
Andrada Ghira - mie, 08 nov. 2017, 09:01
Ignatiadis, Octagon: Tendinţa de a forţa majorarea salariului minim brut până la 2.000 de lei devine periculoasă

Despre creşterea salariului minim brut de la 1.450 de lei cât este în prezent, la 1.900 lei de la 1 ianuarie 2018, proprietarul unei companii de construcţii spune că aceasta era necesară, însă este o tendinţă periculoasă în contextul în care guvrenanţii vor să modifice codul fiscal.

„Să fim serioşi, acest lucru era necesar şi util. Trebuie să ieşim din zodia ţării sărace. Dar, cu tendinţele pe care le vedem pe partea de politică fiscală şi salarizare din partea guvernului, tendinţa de a forţa această mărire până la 2.000 de lei devine periculoasă. Da, trebuie să avem creşteri salariale, dar nu putem recupera 10 ani într-unul singur”, spune Alexandros Ignatiadis, proprietatul companiei de construcții Octagon, în cadrul unui forum pe teme imobiliare, organizat de Business Mark.

Marii constructori se confruntă cu o lipsă acută a forţei de muncă. Dacă alte companii, precum Bog’Art sau Erbaşu Construcţii, aduc vietnamezi pe şantieerle din România, Ignatiadis spune că ar trebui să încercăm să aducem muncitorii înapoi în ţară.

„Ar fi mai util să încercăm să aducem lumea înapoi fie din bazinele de migratie, Spania, Italia, care fireşte e mai greu, fie din bazinele minoritare, românii din Serbia, Banat sau chiar din Republica Moldova”, mai spune constructorul. 

Cum afectează creşterea salariului minim companiile

Creşterea salariului minim brut se leagă de conceptul imprevizibilităţii, mai ales în cazul contractelor cu succesiune întinsă în timp, precum cele de prestări servicii, întinse pe trei, cinci, şapte ani, este de părere avocatul Daniel Moreanu de la Moreanu Law.

Sunt firme care în 2013 au încheiat un contract când salariul minim garantat era 800 de lei şi între timp a crescut cu 81% la 1.450 de lei şi există perspectiva creşterii viitoare, aceasta componentă reprezintă un element care poate face diferenţa între a avea profit sau pierderi”, spune avocatul.

Acesta mai spune că au o speţă la Curtea de Apel, unde încearcă să explice instanţei că această creştere nu putea fi prevăzută în mod rezonabil de cineva, deoarece este o decizie de oportunitate politică.

„Într-un asemenea contract, pe o perioadă de şapte ani, nu se poate cere în mod rezonabil prestatorului să fi anticipat aceste creşteri”, adaugă Moreanu, care îi sfătuieşte pe dezvoltatori şi constructori să includă în contracte şi aceste elemente care pot varia pe parcursul executării lor.

Te-ar mai putea interesa și
America e aproape de recesiune, avertizează un oficial Fed
America e aproape de recesiune, avertizează un oficial Fed
Stresul recent din sectorul bancar şi posibilitatea unei crize ulterioare a creditelor apropie SUA de recesiune, a declarat duminică preşedintele Rezervei Federale (Fed) din Minneapolis, Neel......
BCE: „Băncile din umbră” ar putea declanşa următoarea criză financiară
BCE: „Băncile din umbră” ar putea declanşa următoarea criză financiară
Sectorul bancar din umbră este ''punctul slab al sistemului financiar'' şi ar putea declanşa următoarea criză financiară, ...
Norvegia – Fondul suveran de investiţii va vota în favoarea planului de remuneraţie de la UniCredit
Norvegia – Fondul suveran de investiţii va vota în favoarea planului de remuneraţie de la UniCredit
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, unul dintre cei mai mari investitori globali, a anunţat că va vota în favoarea ...
Programul Fidelis –  Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Programul Fidelis – Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Ministerul Finanţelor lansează luni prima Oferta publică iniţială primară (IPO) pentru titluri de stat Fidelis din ...