Igor Dodon, după întâlnirea cu Putin: Republica Moldova poate abandona acordul cu UE

Economica.net
17 01. 2017
uniunea_europeana_69564700_45841600

‘M-am mai exprimat şi cu alte ocazii împotriva semnării acestui acord. Consider că el nu a adus nimic Moldovei. Şi nu exclud ca, după următoarele alegeri parlamentare, Partidul Socialist să obţină majoritatea parlamentară şi să anuleze acest acord’, a spus Dodon în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de Putin.

Conform agenţiei EFE, noul preşedinte al Republicii Moldova, un admirator declarat al lui Vladimir Putin, a spus că preferă ca ţara sa să se integreze în Uniunea Economică Euroasiatică condusă de Rusia şi din care fac parte foste republici sovietice precum Belarus, Kazahstan sau Armenia.

În Uniunea Europeană, ‘ţările mari ajung la acorduri şi cele mici sunt obligate să le respecte. Nimeni nu ţine cont de opinia lor. În Uniunea Economică Eurasiatică fiecare ţară are dreptul la vot’, a estimat Igor Dodon.

La rândul său, Putin a subliniat: ‘Rusia nu are nimic împotriva cooperării între Moldova şi partenerii săi, inclusiv Europa, dar ne-ar plăcea ca acest lucru să se întâmple în urma unui consens (cu Moscova) pentru a nu distruge ceea ce am construit, ci să îmbunătăţim situaţia economiilor noastre şi a ridica nivelul de trai al cetăţenilor’.

El a salutat intenţia lui Dodon ca ţara sa să se alăture Uniunii Economice Eurasiatice.

Vladimir Putin a mai menţionat că, după semnarea acordului dintre Chişinău şi Bruxelles, relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Rusia au făcut un pas înapoi pentru că produsele moldoveneşti au pierdut pieţele ruseşti tradiţionale şi nu au câştigat altele noi. ‘Mai mult, schimburile comerciale dintre Moldova şi UE au scăzut în urma semnării acordului’, a afirmat liderul rus.

El a adăugat, însă, că deschiderea pieţelor ruseşti pentru produsele din Republica Moldova depinde, totuşi, de modul în care Chişinăul relaţionează cu Bruxellesul. ‘Acordurile de asociere între Moldova şi UE conţin o serie de riscuri pentru noi, similare cu cele manifestate după semnarea aceluiaşi document între Ucraina şi UE’, a subliniat Putin.

Argumentul Moscovei este că zonele de liber schimb între UE şi ţările care aveau acorduri similare cu Moscova deschid frontierele Rusiei pentru produsele europene ce ameninţă industria locală.