IGSU: Reţeaua de hidranţi a complexului de locuinţe unde a avut loc incendiul nu a funcţionat

Pompierii de la ISU Bucureşti au întâmpinat greutăţi în stingerea incendiului care a izbucnit marţi la un bloc dintr-un complex de locuinţe din localitatea Popeşti-Leordeni din caza faptului că reţeaua de hidranţi de la acest complex nu a funcţionat iar pompierii militari au fost nevoiţi să folosească apă din rezerva proprie, din râul Dâmboviţa şi de la un agent comercial, precizează un comunicat de presă emis de IGSU.
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 18:15
IGSU: Reţeaua de hidranţi a complexului de locuinţe unde a avut loc incendiul nu a funcţionat

De asemenea, la sosirea la faţa locului echipajele au întâmpinat greutăţi la intrarea în complexul respectiv, din cauza barierelor de acces şi a autovehiculelor aflate în parcare, fiind necesară mutarea acestora pentru a permite desfăşurarea intervenţiei.

Pentru stingerea incendiului, pompierii au avut nevoie de peste 30 de autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 10 autospeciale de lucru la înălţime, două maşini de descarcerare şi mai multe ambulanţe SMURD, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Dealu Spirii’ al Municipiului Bucureşti şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Codrii Vlăsiei’ al Judeţului Ilfov.

Pentru coordonarea intervenţiei, la faţa locului s-au deplasat inspectorul general al IGSU, colonelul Marcel-Sorin Lucaciu, şi împuternicit-şef al Centrului Operaţional Naţional, colonelul Marius Dogeanu, precizează IGSU.

Potrivit comunicatului IGSU, în conformitate cu prevederile art. 30 din Legea nr. 307/2006, coroborate cu art.1 din H.G.R. nr.1739/2006, pentru blocurile de locuinţe beneficiarul nu trebuie să solicite şi să obţină avizul/autorizaţia de securitate la incendiu, cu condiţia ca regimul de înălţime să nu depăşească P+11.

„Conform reglementărilor tehnice în vigoare (Normativ de siguranţă la foc a construcţiilor, indicativ P 118-99; Normativ pentru proiectarea mansardelor la clădiri de locuit, indicativ NP 064-02), este permisă mansardarea clădirilor de locuit dacă se respectă condiţiile de protejare la foc cu materiale incombustibile a structurii portante a acoperişului şi a condiţiilor de compartimentare la foc (prin elemente incombustibile) dintre blocuri, tronsoane şi apartamente.
În conformitate cu prevederile art. 13 lit. h din Legea nr. 307/2006, consiliul local trebuie să asigure includerea în planurile de organizare, de dezvoltare urbanistică şi de amenajare a teritoriului a căilor de acces pentru intervenţii, a lucrărilor pentru realizarea sistemelor de anunţare, alarmare, precum şi de alimentare cu apă în caz de incendiu”, precizează IGSU.

Incendiul a izbucnit la mansarda din lemn a clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 500 mp, extinzându-se şi la etajul 10 al blocului de locuinţe. Focul s-a propagat ulterior pe faţadă, la etajele inferioare, cuprinzând în plan orizontal toate cele opt scări ale imobilului şi afectând mai multe apartamente.

Un pompier militar de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Dealu Spirii’ al Municipiului Bucureşti a fost intoxicat cu fum şi gaze toxice şi a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca pentru îngrijiri medicale. De asemenea, mai multe persoane au suferit atacuri de panică sau au inhalat fum, primind ajutor medical de la echipajele SMURD prezente la faţa locului.

Pompierii acţionează marţi seară pentru stingerea ultimelor focare ale incendiului, urmând ca pe durata nopţii să rămână la locul intervenţiei pentru verificări şi pentru supraveghere.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...