IKEA deschide al doilea magazin din România în 2018, la sfârşitul verii. Investiţia: 86 de milioane de euro

Retailerul IKEA a demarat construcţia celui de-al doilea magazin de pe piaţa locală, la Bucureşti, pe un teren din Bulevardul Theodor Pallady. Investiţia în noul magazin, care va fi cel mai mare din Europa de Sud-Est, se ridică la 86 de milioane de euro, cu tot cu achiziţia terenului. Compania se află în stadiu avansat pentru achiziția a două terenuri dintre cele trei orașe aflate pe lista de noi deschideri: Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. 
Andrada Ghira - mar, 28 nov. 2017, 11:26
IKEA deschide al doilea magazin din România în 2018, la sfârşitul verii. Investiţia: 86 de milioane de euro

IKEA a cumpărat în vara lui 2015 terenul fostei fabrici Anticorosiv de la fondul de investiţii Broadhurst Investment, administrat de compania omului de afaceri Siminel Andrei. Al doilea magazin Ikea din Bucureşti va fi cel mai mare din regiune, cu o suprafaţă construită de 36.000 de mp. De lucrările de construcţie a magazinului se ocupă constructorul Bog’Art. 

Magazinul urmează să fie deschis în 2018, la sfârşitul verii. 

Retailerul suedez intenţionează ca, pe termen mediu, să deschidă alte magazine în România, în alte oraşe, şi are pe listă Timişoara, Braşov, şi Cluj Napoca. Potrivit declaraţiilor lui Stefan Vanoverbeke, Retail Manager pentru IKEA South East Europe,  IKEA caută teren pentru magazine în aceste oraşe, şi speră să deschidă aici în anii 2020-2021. 

„Magazinul IKEA din Pallady este primul pas de la un magazin pe piaţa locală, la nouă. Vom mai deschide magazine la Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov. În termen de 10 ani, vom investi două miliarde de lei. Magazinul din Pallady va fi cel mai mare din regiune şi ne va ajuta să ne dublăm capacitatea vânzărilor”, a declarat Stefan Vanoverbeke.

Oficialii companiei au mai adăugat că recrutările pentru noul magazin vor începe în curând.

Pentru deschiderea unui al treilea magazin, IKEA se află în discuţii cu francezii de la Immochan, care au dezvoltat proiectul mixt Coresi din Braşov, pe terenul fostei fabrici Tractorul. Immochan se află în discuţii şi cu cei de la Kika, iar un contract de închiriere nu a fost încă semnat. 

Întrebat de ECONOMICA.NET în ce stadiu se află discuțiile cu Immochan, Vanoverbeke spune că poate confirma cele trei orașe ca fiind următoarele în care se vor deschide magazine IKEA.  „Pot să spun că suntem în fază destul de avansată pentru două dintre cele trei orașe. Când vom avea ceva semnat, vom comunica. Ce pot să vă spun este că nu va trebui să așteptăm înca 10 ani pentru un nou magazin”, spune oficialul IKEA. 

În primăvara lui 2007, magazinul IKEA s-a deschis în franciză, adus pe piaţa locală de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. 2009 şi 2010, ani loviţi de criza economică, au adus rezultate pe minus magazinului din Băneasa. Românii încasau salarii mai mici, iar bugetele pentru achiziţii majore au dispărut sau s-au micşorat.

Popoviciu a vândut în 2010 operaţiunile IKEA din România către grupul suedez IKEA, într-o tranzacţie de peste 30 de milioane de euro.Din 2011, vânzările singurului magazin IKEA au continuat să crească de la an la an. Pentru anul de catalog 1 septembrie 2016 – 31 august 2017, compania a raportat vânzări de 586,5 milioane de lei fără TVA, în creştere cu 14% faţă de perioada anterioară. 

CITEŞTE ŞI Şeful IKEA: Văd un potenţial de nouă magazine în România. Analizăm unde le deschidem pe următoarele patru

Te-ar mai putea interesa și
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco Group, proprietarul lanţurilor de magazine cu discount Pepco, Poundland şi Dealz, va crea circa 13.000 de locuri de muncă în Europa, în următorii trei ani, în cadrul unei campanii......
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, vineri seară, că avea aşteptări mai mari în legătură cu activitatea lui ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere ...
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...