IKEA a cumpărat parcurile eoliene vândute de Vestas în România – surse

Săptămâna trecută, grupul danez Vestas a anunțat vânzarea pachetelor majoritare la trei parcuri eoliene din România, fără a anunța și cumpărătorul. Potrivit unor surse din piața de energie, cumpărătorul este IKEA.
Mihai Nicuţ - lun, 02 sept. 2019, 09:45
IKEA a cumpărat parcurile eoliene vândute de Vestas în România - surse

Grupul danez Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa, a anunţat miercurea trecută că a ajuns la un acord privind vânzare a 80% din acţiuni la subsidiarele care deţin parcurile eoliene Pantelimon, Pegasus şi Apollo din România către un cumpărător căruia nu a dorit să îi dezvăluie identitatea.

Preţul de vânzare este de 136 milioane de euro, iar finalizarea tranzacţiei ar urma să se finalizeze în opt-zece săptămâni. Vestas subliniază că tranzacţia depinde de îndeplinirea anumitor condiţii, inclusiv aprobarea Consiliului Concurenţei din România.

Potrivit mai multor surse din piața de energie, cumpărătorul parcurilor ar fi gigantul suedez IKEA. Compania suedeză deține în România două magazine (în București), este cel mai mare proprietar de păduri din țară și este implicată și în mai mai multe proiecte imobiliare, prin divizia sa Vastint.

Parcul eolian Pantelimon are o putere totală instalată de 150 MW. Parcul eolian Apollo are o putere de 6 MW şi este amplasat în comuna Frumuşica, judeţul Galaţi.

Tranzacția ar fi una firească pentru IKEA și pentru piața românească. Pe de o parte pentru că, în contextul în care România nu mai este foarte atractivă acum pentru investiții în regenerabile (nu apărut niciun MW nou instalat în eolian de doi ani) un investitor era puțin probabil să apară. Tranzacția ar putea fi așadar făcută mai degrabă cu un consumator, iar IKEA pare a fi clientul potrivit.

Asta pentru că, de câțiva ani, gigantul suedez este preocupat de achizția de energie din surse regenerabile, ba chiar și-o produce singur. Potrivit datelor anunțate chiar de companie, IKEA are ca țintă ca, în anul 2020, să își producă, din surse regenerabile, toată energia pe care o consumă. În acest sens, încă de acum zece ani a anunțat investiții totale de 1,5 milarde de euro în turbine eoliene și panouri fotovoltaice.

În anul financiar 2018 (1 septembrie 2017 – 31 august 2018), IKEA România a raportat vânzări de 609,3 milioane de lei (fără TVA), în creștere cu 10,6% față de anul anterior, în condițiile în care nu deschisese încă al doilea magazin.

ECONOMICA.NET a solicitat celor de la IKEA România o confirmare a tranzacției. Vom publica precizările companiei imediat ce vor fi disponibile.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...