Ikea retrage din 23 de ţări tarte posibil contaminate cu materii fecale

Gigantul suedez de mobilă Ikea a anunţat marţi că va retrage din restaurantele sale cu autoservire din 23 de ţări tarte în care autorităţile sanitare chineze au descoperit bacterii care sunt în general dovada unei contaminări cu fecale, relatează AFP.
Economica.net - mar, 05 mart. 2013, 15:02
Ikea retrage din 23 de ţări tarte posibil contaminate cu materii fecale

Ikea a precizat pentru France Presse că a luat această decizie după distrugerea de către autorităţile vamale chineze a 1.800 de prăjituri denumite ‘chokladkrokant’ (o tartă cu migdale, ciocolată, cremă de unt şi caramel), interceptate în noiembrie în portul Shanghai.

Potrivit cotidianului anglofon Shanghai Daily, testele au stabilit faptul că aceste tarte conţin ‘un nivel excesiv de bacterii coliforme’.

Aceste bacterii, în mod normal puţin periculoase pentru consumatori, sunt în general ‘un indiciu al contaminării cu fecale, chiar dacă nu este întotdeauna cazul’, a explicat pentru AFP un microbiolog din cadrul autorităţii suedeze de securitate alimentară, Mats Lindblad.

Tartele retrase au fost produse de un furnizor suedez, Almondy.

O purtătoare de cuvânt a Ikea, Ylva Magnusson, a subliniat că nivelul de concentrare cu aceste bacterii nu reprezintă o pericol grav pentru sănătatea publică.

„Există indicii conform cărora nivelurile de bacterii descoperite sunt scăzute, însă trebuie să cunoaştem, evident, cifra exactă şi să ştim ce s-a întâmplat”, a declarat ea.

La sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, Ikea a retras de la vânzare chifteluţele comercializate în 25 de ţări, după descoperirea de carne de cal care nu era menţionată pe etichetă.

Produsele alimentare au reprezentat în timpul exerciţiului financiar 2011-2012 (încheiat la sfârşitul lui august) 4,7% din cifra de afaceri a Ikea, cu vânzări de 1,3 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...