IKEA lasă China pentru mobila italiană

Nu doar marile branduri de fashion își mută fabricile de confecții din China în Europa, ci și retailerul de mobilă IKEA.
Economica.net - Dum, 15 apr. 2012, 05:06
IKEA lasă China pentru mobila italiană

Retailerul de mobilă IKEA relochează o parte din producția din Asia, în Europa. Mai exact, în Italia. Și asta pentru că cei 24 de furnizori IKEA din Italia primesc comenzi ce se ridică la valoarea de un miliard de euro anual, scrie publicația La Republica. Partenerii IKEA în Italia dețin fabrici în regiunile Piemont, Vento, Friuli și Lombardia.

IKEA a confirmat transferul de producție din Asia în Italia. Relația retailerului suedez cu furnizorii italieni se explică prin comenzi anuale de un miliard de euro, adică 8% din achizițiile globale ale retailerului, după China (22%), Polonia (16%) și înaintea Germaniei (5%). IKEA cumpără de la furnizorii locali mai mult decât vinde în magazinele din peninsulă, iar 63% din achizițiile IKEA provin de la furnizorii europeni.

Începând cu toamna anului trecut, suedezii au început să mute o parte din producția din China în regiunea Piemont, mai ales cea a robineților, a dulapurilor și a jucăriilor, care anterior erau produse în sud-estul Asiei.

„Am identificat noi parteneri italieni care au luat locul furnizorilor din Asia, datorită faptului că sunt capabili să producă articole de calitate și la prețuri mai mici decât competitorii lor din Asia”, a spus Lars Peterson, directorul IKEA Italia. Compania nu a estimat încă valoarea producției care a fost mutată din Asia în Italia. Efectul pe piața forței de muncă a acestei relocări a producției înseamnă 2.500 de noi locuri de muncă.

Și retailerii de fashion au pus ochiul pe Europa și Nordul Africii

Odată cu creşterea salariilor din China, marile branduri de îmbrăcăminte au descoperit noi furnizori în Europa. La sfârșitul anului trecut, producătorul de lenjerie de lux La Perla și-a transferat producția din China în Turcia, Tunisia și Portugalia. 

Asociaţia comercială Institut Francais de la Mode estimează că salariile medii lunare din regiunea de coastă a Chinei au crescut anul trecut la 400 de euro, de la 240 de euro în 2005. În Tunisia, angajaţii primesc 160 de euro, în Maroc 152 de euro.

Institutul mai arată că Ucraina este foarte atractivă pentru retailerii de fashion, unde branduri precum Hugo Boss, Quiksilver and FCUK au fabrici, în timp ce în România se află mărci ca Harrod’s, Zara şi C&A.

Pe același principiu, în 2010, Barbara Bui şi-a transferat activităţile din China în România, Ungaria, Bulgaria şi Turcia. Și pe același trend se încadrează și compania Etam, care are 20.000 de angajaţi în China și care a anunțat în luna februarie a acestui an că va muta o parte din producție în țări precum Tunisia, Maroc, Portugalia, Grecia şi Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii, la o săptămână de la precedenta scumpire....
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...