IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează

Retailerul de mobilă suedez IKEA se pregătește să inaugureze, în localitatea Dumbrăvița din apropierea Timișoarei, al treilea magazin din rețeaua sa. Este în etapa strângerii de autorizații și începe angajările în masă. Are nevoie de 250 de persoane în aproape toate departamentele.
Alina Stanciu - mie, 01 feb. 2023, 08:59
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează

A treia unitate IKEA din România are ca termen de inaugurare vara acestui an, a declarat pentru Economica Adriana Petre, manager al departamentului People and Culture din cadrul companiei.

„În prezent, finalizăm procesele interne înaintate pentru finalizarea construcției magazinului nostru. În același timp, facem toate acțiunile necesare în procesul de autorizare, așa că ambiția noastră este să deschidem undeva în vara anului 2023”, ne-a declarat Petre fără a oferi o dată mai exactă.

În momentul de față compania a demarat procesul de angajare în masă pentru IKEA Timișoară, compania având nevoie de 250 de oameni în aproape toate departamentele. „Pentru 2023 prioritatea noastră este magazinul IKEA Timișoara unde ni se vor alătura aproximativ 300 de colegi noi. Avem deschise roluri, în acest moment, în majoritatea departamentelor operaționale unde mai avem nevoie de aproximativ 250 de colegi ( departament de vânzări, logistică, relații clienți, mentenanță, resurse umane)”, mai spune managerul.

Românii vor work from home

În ceea ce privește provocările legate de angajarea unui număr atât de mare de persoane, managerul IKEA spune că acestea țin atât de șomajul redus, cât și de specificitățile muncii în retail.

Timișul avea potrivit ultimelor date disponibile o rată a șomajului de sub 1%.

„Cele mai mari provocări privind recrutarea consier că ar fi lipsa posibilităților de a lucra de acasă sau în format hibrid. Prin natura muncii în sectorul de retail  este nevoie să vii în magazin de luni până duminică, să lucrezi în schimburi, în zile de week-end și aici vine provocarea cu care orice retailer cred că se confruntă.  O altă provocare, dacă ne referim specific la zona de vest a țării, reprezintă rata mică a șomajului”, explică Petre.

Refugiații de la IKEA

Pentru IKEA, provocările legate de atragerea de personal nu este însă  atât de mare încât să recurgă la angajați din afara spațiului UE. În schimb, printr-un program „Abilităţi pentru angajare”, creat în 2021 pentru a oferi  refugiaților sprijin pentru a se integra, IKEA îți doreste cel puțin 20 de colegi, nu neapărat din Ucraina.

„Scopul acestuia este de a oferi refugiaților oportunitatea de a cunoaște mai bine piața forței de muncă din România și de a se alătura unei echipe în cadrul căreia vor putea dobândi abilități noi, atât pe plan profesional, cât și personal. La finalul stagiului de pregătire, cei înscriși în program pot opta pentru angajarea în cadrul IKEA sau pot căuta oportunități de angajare în afara companiei. În primii doi ani, programul a avut un grad de retenție de 42%. La momentul de față, în echipa noastră se regăsesc șapte colegi refugiați angajați, doi dintre aceștia venind din Ucraina, iar ceilalți cinci din țări din lumea a treia”, mai spune managerul.

„Antidoturile” la lipsa de personal în cazul IKEA, mai precizează aceasta, sunt și afinitatea pentru brand și pachetul de beneficii.

Cât câștigă angajații IKEA

Potrivit lui Petre, în IKEA nu există angajați plătiți cu salariul minim pe economie și nici nu lucrează cu angajați temporari. Însă, lucrează cu contracte part-time. De asemenea, compania actualizeaază salariile anual și, în afară de salariul de bază, angajații de la IKEA primesc tichete de masă, decontarea transportului, voucher de vacanță, mai multe zile de vacanță în funcție de vechimea în IKEA, reduceri de 15% la produsele din toate magazinele IKEA din lume, servicii medicale gratuite la  furnizori privați, asigurare de sănătate, decontare pentru activități de teambuilding, cadouri pentru zile naștere, aniversări în muncă, ajutor financiar dintr-un fond de solidaritate, în caz de diferite urgențe.  De asemenea, compania oferă un sprijin parental care întregește salariul, având în veder că, potrivit legislației în vigoare, statul plătește 85% din contravaloarea acestuia. Nu în ultimul rând, tații beneficiază de o lună în plus față de lună acordată prin lege, în care pot sta acasă cu copilul, fiind plătiți de angajator 100%, iar după revenirea din concediul de maternitate, angajatele primesc actualizările de salariu la nivelul actual. Nu în ultimul rând, IKEA oferă bonusuri de performanță care se ridică până la 150% din salariul net lunar.

„La IKEA, politica de recrutare se bazează pe diversitate și incluziune, oferind posibilități egale de angajare tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, gen, etnie, experiență de muncă, dizabilități, religie, orientare sexuală sau orice altă dimensiune a identității lor. Ca practică generală, IKEA lucrează cu personal angajat direct în cadrul companiei, recrutând conform politicii de selecție a Ingka Group.

În ceea ce privește colaborarea cu agenții de leasing de personal, în anul 2022, în intervalul octombrie-decembrie, IKEA a colaborat cu o astfel de firmă, cu scopul de a acoperi o nevoie punctuală în întâmpinarea noului sezon, dar și de a explora ce potențial există pentru angajări permanente. „A fost prima colaborare de acest gen și rămâne o situație singulară, întrucât IKEA nu obișnuiește să colaboreze cu agenții de leasing de personal. Colaborarea a implicat angajarea a cinci oameni prin intermediul unei astfel de agenții. Aceștia s-au bucurat de toate beneficiile la care au fost eligibili în calitate de angajați IKEA, în baza nivelului de senioritate din companie.”, ne-a povestit managerul IKEA.

Care este fluctuația de personal la IKEA

Rata de fluctuație medie la nivelul IKEA România a fost de aproximativ 20%.  Fluctuația se datorează preponderant promovării intr-un alt rol sau găsirii unui loc de muncă în proximitatea casei.

„Fluctația nu este foarte mare la noi.  Îmbunătățim constat această zonă de beneficii. Spre exemplu, pentru că există o inițiativă la nivel global de a sprijini colegii în timpul perioadei de crize globale, cum este acum cea legată de nivelul de trai și de costurile cu energia, în România am decis să dublăm reducerea acordată angajaților pentru aproximativ 2.000 de produse care vin să reducă consumul de energie”, mai transmite managerul.

Ca în toate filialele IKEA din lume, în România se derulează și un program de loialitate denumit „TACK!” (care înseamnă „mulțumesc” în limba suedeză).   Gândit de fondatorul IKEA, programul constă în o contribuție suplimentară la fondurile de pensii ale angajaților care rămân în compania peste 5 ani financiari consecutiv. În momentul de față, aproximativ 24% din totalul angajaților IKEA au acest beneficiu.

 

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...