Ikea – vânzări record. Majorărilor de preţuri au compensat pentru exit-ul din Rusia, scăderea încrederii consumatorilor şi problemele de aprovizionare

Grupul suedez Ikea a anunţat joi vânzări anuale record pe măsură ce majorările de preţuri şi efectele generate de eliminarea restricţiilor din timpul pandemiei au compensat pentru problemele de aprovizionare, scăderea încrederii consumatorilor şi ieşirea grupului de pe piaţa din Rusia, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 13 oct. 2022, 15:44
Ikea - vânzări record. Majorărilor de preţuri au compensat pentru exit-ul din Rusia, scăderea încrederii consumatorilor şi problemele de aprovizionare

Inter IKEA, francizorul pentru cel mai mare retailer de mobilier din lume, a precizat că vânzările la toate magazinele IKEA precum şi vânzările online au crescut cu 6,5% în exerciţiul fiscal încheiat la finele lunii august, până la 44,6 miliarde de euro, scrie Agerpres.

„Inflaţia şi problemele de pe lanţurile de aprovizionare au afectat vânzările în anul fiscal 2022 şi au dus la o creştere a costurilor şi preţuri mai mari. Aceasta înseamnă că vânzările au crescut în termeni financiari dar cantitativ, vânzările nu au crescut”, a precizat Ikea într-un comunicat de presă.

Separat, Ingka Group, care deţine cea mai mare parte a magazinelor Ikea, inclusiv cele din Europa, principala piaţă a grupului, precum şi cele din Rusia, care au fost închise, a precizat că vânzările sale au crescut cu 5,6%, până la 39,5 miliarde de euro.

Directorul general de la Inter IKEA, Jon Abrahamsson a precizat că grupul nu are altă alegere decât să majoreze preţurile în acest an, în contextul inflaţiei, punând capăt mai multor ani de stabilitate a preţurilor. „Din păcate nu putem ignora creşterea costurilor cu materiile prime şi transportul”, a subliniat Jon Abrahamsson. Acesta a adăugat că accesibilitatea produselor Ikea este mai importantă ca niciodată în contextul scăderii încrederii consumatorilor şi înmulţirii temerilor privind o recesiune globală. „Vedem asta în gama noastră de produse cu preţuri reduse, care reprezintă jumătate din gama noastră, şi care înregistrează performanţe superioare acum. Oamenii pur şi simplu caută preţuri bune”, a spus directorul de la Inter IKEA.

La începutul lunii şi divizia Ikea România a informat că a înregistrat o creştere de 2,5% a vânzărilor totale, respectiv de peste 13% pentru comerţul online, şi o cifră de afaceri care a depăşit un miliard de lei, în anul fiscal 2022, comparativ cu anul precedent. Peste 4,5 milioane de oameni au vizitat magazinele din România, iar magazinul online a avut peste 31,2 milioane de vizitatori.

Grupul suedez Ingka este unul dintre cele 12 grupuri diferite de companii care deţin şi operează Ikea în baza unor acorduri de franciză cu Inter Ikea Systems BV. Grupul Ingka are trei domenii de activitate: Ikea Retail, Ingka Investments şi Ingka Centre. Grupul Ingka este un partener strategic în sistemul de franciză Ikea, operând 378 de magazine Ikea în 30 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a operaţiunilor sale din România, până la finalul acestei luni, transmite......
Regulile de aur ale contractelor care scapă de griji orice mic antreprenor. OPINIE
Regulile de aur ale contractelor care scapă de griji orice mic antreprenor. OPINIE
Paza bună trece primejdia rea. Acest vechi proverb se potrivește de minune mediului de business românesc, care poate fi ...
Export-record de energie electrică azi, pe fondul vântului puternic și al consumului mic
Export-record de energie electrică azi, pe fondul vântului puternic și al consumului mic
România exportă astăzi masiv energie electrică, uneori la o putere echivalentă cu o treime din producția națională, ...
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%, comparativ cu 2021, la ...