IKEA schimbă radical faţa retailului de mobilă din România

Piaţa mobilei s-ar putea schimba radical după apariţia celui de-al doilea magazin IKEA în Capitală. Până acum, în Pallady s-a instalat un singur competitor, compania daneză JYSK, care a devenit al treilea jucător pe piaţa mobilei. Lemet şi Casa Rusu vin puternic din urmă, în timp ce Elvila a ajuns cu un singur magazin în Capitală. 
Alina Stanciu - mar, 16 iun. 2015, 20:57
IKEA schimbă radical faţa retailului de mobilă din România

La mai bine de opt ani de la deschiderea primului magazin din România, retailerul suedez de mobilă IKEA a anunţat că a achiziţionat terenul unde se va ridica a doua unitate a companiei în ţara noastră. Cele 13,7 hectare pe Bulevardul Pallady, nr 57, cumpărate de la fondul de invesiţii Broad­hurst Investments, administrat de compania omului de afaceri Siminel Andrei, sunt un răspuns al companiei la o nevoie exprimată de foarte mult timp de cumpărătorii sătui să se înghesuie pe cei 26.000 de mp ai magazinului din Băneasa. În ultimul an de catalog IKEA (1 septembrie 2013 – 31 august 2014) magazinul a fost vizitat de peste 3,2 milioane de oameni, cu peste 30.800 mai mulţi decât anul anterior şi cu aproximativ 200.000 peste numărul înregistrat în primul an de la inaugurarea unităţii din Băneasa. „Magazinul existent în București primește în prezent un număr foarte mare de vizitatori, ceea ce poate afecta uneori percepția lor asupra experienței din timpul cumpărăturilor sau este prea departe de unii locuitori din București, care aleg să nu ne mai viziteze din acest motiv. De aceea, am decis să deschidem al doilea magazin tot în București, într-o zonă care oferă acces mai larg către
rețeaua de transport în comun bucureștenilor din zonele mai îndepărtate”, au motivat oficialii companiei investiţia făcută.

Când se deschide IKEA Pallady

„Este prea devreme să ştim aceste informaţii. Suntem la început de drum, tocmai am cumpărat terenul. Următorii pași pentru noi sunt obținerea certificatului de urbanism și demararea procesului de obținere a PUZ. Abia apoi vom depune documentația pentru obținerea autorizației de construire la Primăria Sectorului 3. Pe măsură ce vom avea noutăți, le vom face publice.”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii IKEA.

Din informaţiile noastre, obţinerea autorizaţiilor ar putea dura până la un an, iar construcţia poate dura şi ea de la câteva luni la un an.

Se schimbă piaţa? La ce ne putem aştepta

Brandul suedez IKEA a fost bine primit de clienţii bucureşteni şi nu numai încă de la început, modelul lor de business fiind unic în anul 2007 şi chiar şi acum. Au intrat atunci pe o piaţă cu trei mari jucători importanţi – firmele care produceau mobilă no-name şi o comercializau în depozite de mobilă, care controlau în 2008 aproape jumătate din piaţă; Mobexpert, liderul pieţei şi Elvila. Acum, concurenţa „de brand” a IKEA este mai numeroasă, în lupta pentru o piaţă estimată la aproximativ 800 de milioane de euro intrând puternic alţi doi mari retaileri români (Casa Rusu şi Lem s), dar şi doi retaileri internaţionali (JYSK şi Kika).

Astfel, Casa Rusu operează patru unităţi la nivelul capitalei (Vitan, Militari, Colentina, Alexandriei), iar Lem’s, brandul companiei Lemet, a ajuns la 6 unităţi în Bucureşti (Mega Mall, Vulcan, Obor, Mihai Bravu, Ghencea, Berceni). Casa Rusu este divizia de retail a producătorului de mobilă Rus Savitar, deţinută de familia Rusu, iar Lem’s este brandul de retail al Lemet, unul dintre cei mai mari producători de mobilă la nivel naţional deţínut de omul de afaceri Alexandru Rizea.

Elvila, business-ul omului de afaceri Viorel Cataramă, operează o singură unitate în Capitală, în zona Băneasa, în timp ce Mobexpert-ul lui Dan Şucu are patru magazine în Capitală, în Băneasa, Militari, Pipera şi Pantelimon.

Compania daneză JYSK, care a intrat pe plan local în 2007 la Oradea, s-a dezvoltat treptat şi în capitală, astfel că, din cele 23 de unităţi patru sunt în Bucureşti (Pallady, Colosseum, Militari, Vulcan), în timp ce Kika, deţinută de compania sud-africană Steinhoff Group şi care au intrat pe piaţă în 2008, a rămas cu o singură unitate, în zona comercială Militari din Bucureşti.

Altfel spus, singurul competitor al IKEA Pallady este momentan JYSK, care operează la numărul 51 G, din noiembrie anul trecut, o unitate de 1.000 de mp.

Ce a reuşit IKEA cu un prim magazin

Reacţia consumatorilor la magazinul IKEA din Băneasa s-a văzut rapid şi în cifre, astfel că, în primul an IKEA pe piaţa locală, suedezii au reuşit să „fure” 10% din cota celorlalţi retaileri de profil. Cel mai bun an pentru IKEA a fost însă 2011 când, din datele Euromonitor, au ajuns să controleze 11,6% din piaţă cu un singur magazin. În 2010, compania controla 10,4% din piaţă, iar în 2012-10,3%.

De unde a căştigat IKEA cotă de piaţă? Potrivit aceluiaşi studiu Euromonitor, în 2013 cota de piaţă a Elvila Internaţional SA era de 16,4%, faţă de 21,1% în 2008 (scădere de 22%), în vreme ce Mobexpert a pierdut în aceeaşi perioadă 3,9 puncte procentuale (20%), ajungând la 14,8%. Scăderea a fost progresivă, astfel că, la nivelul lui 2012, spre exemplu, Elvila controla 16,7% din piaţă, iar Mobexpert 15,3%. Aceasta cu toate că piaţa de profil era în uşoară creştere.

IKEA vs Mobexpert. Cum rezistă Dan Şucu în Băneasa

Privind dincolo de cota de piaţă direct la datele financiare, performanţa IKEA a avut suişuri şi coborâşuri, astfel că, în 2012, a raportat pierderi de 3,6 milioane de euro la o cifră de afaceri de 76,2 milioane euro. Situaţia a fost similară şi în 2011, când suedezii au raportat un minus de 4,8 milioane euro la afaceri de 71,7 milioane de euro.

În ceea ce priveşte vânzările, unitatea din Băneasa a raportat o creştere constantă a cifrei de afaceri, de la 339,3 milioane de lei în 2012 la 394,4 milioane de lei în 2014.

Comparând-o cu magazinul Mobexpert Băneasa, magazinul lui Dan Şucu din acelaşi complex comercial, reiese că diferenţele dintre cele două magazine se ridică la peste 1.000 de euro vânzări pe metrul pătrat. Astfel, în 2014, IKEA Băneasa, cu cei 26.000 de mp pătraţi ai săi, a raportat vânzări de 15.172 de lei pe metrul pătrat, faţă de 9.645 de lei pe metrul pătrat cât a înregistrat Mobexpert (diferenţă de peste 3.776 de lei pe mp), în timp ce în 2014 diferenţa a fost de 5.527 de lei.

Top retaileri mobilă

Potrivit datelor financiare aferente lui 2014, grupul Mobexpert continuă să conducă clasamentul din industria mobilei, cu o cifră de afaceri cumulată în valoare de aproximativ 540 de milioane de lei (datele companiei). Vorbim însă de un business integrat, care include atât un lanţ de 32 de magazine, cât şi o reţea de nouă fabrici. 

Urmează IKEA, JYSK, Lemet, Casa Rusu, Kika şi Elvila. 

TOP retaileri mobilă

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările efective la cei aproape 43 de kilometri de cale ferată ar trebui să dureze......
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...