Iluzii universitare pe bani grei: specializările neacreditate cu cele mai mari taxe de studiu

Universitatea Bioterra, Universitatea Agora şi Universitatea Româno-Americană au specializări autorizate să funcţioneze provizoriu care percep taxe de studiu între 3.100 de lei pe an şi circa 3.800 de lei pe an. ECONOMICA.NET vă prezintă lista incompletă a specializărilor de la universităţi publice şi private, care vând viitorilor studenţi iluzii pe mulţi bani.
Cristina Şomănescu - mar, 17 iul. 2012, 21:01
Iluzii universitare pe bani grei: specializările neacreditate cu cele mai mari taxe de studiu

ECONOMICA.NET vă prezintă cuantumul taxelor de studiu percepute de universităţi la specializările de neîncredere şi neacreditate, de la studenţii din primul an de studiu, la nivel de licenţă, învăţământ de zi. În lista întocmită de ECONOMICA.NET veţi găsi şi specializările care sunt autorizate să funcţioneze provizoriu, întrucât au fost înfiinţate în ultimii doi ani.

De ce e important să ştii dacă specializarea pe care vrei să o urmezi e acreditată

Pentru că doar acreditatarea specializării (sau a programului de studiu) de către ARACIS acordă Universităţii dreptul să organizeze examen de licenţă şi să emită diplome recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

ECONOMICA.NET vă reaminteşte că frecventarea unei specializări neacreditate (sau autorizate să funcţioneze provizoriu) duce la imposibilitatea absolvenţilor de a susţine licenţa în universitatea pe care au urmat-o.
Acreditarea se acordă unei facultăţi sau specializări autorizate, pe baza raportului Consiliului Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare, după cel putin un ciclu de funcţionare, dacă a îndeplinit toate standardele impuse prin lege.

Vă mai amintim că specializările autorizate să funcţioneze provizoriu sunt marcate cu AP iar cele acreditate cu A.

Specializarea Protecţia consumatorului şi a mediului din cadrul Universităţii Bioterra (privată) este autorizată să funcţioneze provizoriu (AP), întrucât programul de studiu funcţionează abia din 2012. Studenţii din anul I la această specializare vor achita în primul an 850 de euro, adică peste 3.867 lei (la un curs de 4,55 lei pentru un euro).

Specializarea Poliţie Locală a Universităţii Agora este autorizată să funcţioneze provizoriu. Taxa de studiu la această specializare se ridică la 720 de euro (peste 3.200 de lei) pe an, dacă studentul optează pentru achitarea taxei în 12 rate lunare. Cei care o pot achita integral la începului anului universitar, vor plăti doar 500 de euro pe an.

Specializarea Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul Universităţii Româno-Americane este singurul program de studiu al universităţii autorizat să funcţioneze provizoriu (celelalte sunt acreditate, aşa cum ECONOMICA.NET a mai scris). Taxa anuală de şcolarizare la această specializare ajunge la 700 de euro (3.185 lei).

Specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Piteşti este de neîncredere şi neacreditată, au decis evaluatorii ARACIS în 2012. Taxa de studiu se ridică la 2.500 de lei pe an.

Specializarea Administraţie Publică (Brăila) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Administrative şi ale Comunicării a Universităţii Constantin Brâncoveanu din Piteşti este neacreditată şi de neîncredere, potrivit evaluării ARACIS din 2012. Următoarele specializări din cadrul Universităţii antemenţionate sunt autorizate să funcţioneze provizoriu (AP) şi percep o taxă de şcolarizare de 2.400 de lei pe an: Administrarea Afacerilor, Asistenţă Socială, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Toate detaliile, aici.

Specializarea Măsurători Terestre şi Cadastru din cadrul Facultăţii de Agricultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Timişoara: de neîncredere, neacreditată. La 2.350 de lei pe an se ridică taxa de studii.

Specializarea Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir este autorizată să funcţioneze provizoriu de către ARACIS, întrucât funcţionează abia din 2011. La 2.275 de lei pe an (500 de euro) se ridică taxa de şcolarizare aici. Facultatea de Marketing din cadrul aceleiaşi universităţi a fost şi ea înfiinţată în 2011, pe cale de consecinţă e (doar) autorizată să funcţioneze provizoriu (AP). Taxa de studii e tot 500 de euro pe an.

Specializarea Afaceri Internaţionale din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice a Fundaţiei Universitare Alma Mater – Universitatea Alma Mater din Sibiu este de neîncredere şi ca urmare – neacreditată, a decis ARACIS în 2012. La 2.100 de lei pe an se ridică taxa de şcolarizare la Universitatea Alma Mater.

Specializarea Administraţie Publică (Constanţa) din cadrul Facultăţii de Drept şi Administraţie a Universităţii Spiru Haret din Bucureşti: neacreditată şi de neîncredere. Taxa de şcolarizare ajunge la 2.000 de lei pe an, la această specializare.

Specializarea Administrarea Afacerilor din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii Nicolae Titulescu este autorizată să funcţioneze provizoriu. Taxa de studiu aici ajunge la 1.600 de lei în primul an, la învăţământ de zi.

Specializarea Geografia Turismului (Sibiu) din cadrul Facultăţii de Geografia Turismului din Sibiu a Universităţii Dimitrie Cantemir din Bucureşti este de neîncredere şi pe cale de consecinţă – neacreditată. Taxa de şcolarizare la acest program de studiu se ridică la 350 de euro pe an (adică peste 1.592 de lei).

Lista întocmită de ECONOMICA.NET nu este exhaustivă. Vă recomandăm să întrebaţi universitatea la care vreţi să vă înrolaţi dacă programul de studiu vizat este autorizat să funcţioneze provizoriu sau acreditat.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...