Imagini noi cu trenul Alstom adus în România. Ce hopuri trebuie să mai treacă pentru a fi pus în circulație

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a prezentat vineri imagini noi cu trenul adus luna aceasta de Alstom în România. Joi, echipa de proiect RE-IR1 a Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF) şi echipa supervizorului Egis Rail au efectuat inspecţia trenului, nefiind identificate defecte majore.
Ion Dobreanu - Dum, 17 dec. 2023, 11:35
Imagini noi cu trenul Alstom adus în România. Ce hopuri trebuie să mai treacă pentru a fi pus în circulație

„Inspecţia a avut loc în urma notificării transmise de furnizor pentru această zi şi face parte din procedurile oficiale de livrare, punere în circulaţie cu călători şi, ulterior, recepţie a vehiculului feroviar. În cadrul inspecţiei, nu au fost identificate defecte majore”, au precizat reprezentanţii ARF, citați de Agerpres.

Alstom urmează să finalizeze în perioada următoare remedierea punctelor identificate (nu funcţionau toate prizele de la scaune, câteva scaune nemontate pentru a mai fi efectuate teste, la toalete nu era apă în circuite), inclusiv să facă demonstraţii în regim dinamic al trenului.

La finalizarea întregului proces, în baza notificării Alstom, ARF va putea prezenta trenul public, înainte de punerea în circulaţie cu călători.

„Această etapă implică şi obţinerea autorizaţiilor necesare din partea autorităţilor de siguranţa circulaţiei din domeniul feroviar. Totodată, ARF se coordonează cu operatorul desemnat să opereze aceste trenuri, CFR Călători, pentru a asigura punerea în circulaţie în condiţii de calitate în termenul cel mai scurt după obţinerea autorizaţiilor de către furnizorul trenului”, a adăugat ARF.

Primul tren electric Alstom Coradia Stream din lotul de 37 rame electrice inter-regionale de lung parcurs contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a sosit pe 4 decembrie în Gara de Nord, urmând să intre în teste statice şi dinamice, deoarece acest model de tren nu a mai circulat în România.

După parcurgerea acestor etape, primele trenuri vor circula pe rutele Bucureşti – Braşov şi Bucureşti – Constanţa.

 

„De asemenea, în cursul anului 2024, pe măsură ce restul trenurilor Alstom vor fi livrate (după finalizarea producţiei şi a tuturor procedurilor legale europene şi naţionale), se vor introduce noi servicii de transport, pe rutele magistrale electrificate ale României”, a menţionat, atunci, autoritatea, într-o postare pe Facebook.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) vor conecta Bucureştiul cu principalele centre urbane ale ţării. De asemenea, vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Rutele ce vor fi deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroşani – Simeria, Bucureşti Nord – Craiova – Timişoara – Arad, Cluj – Timişoara, Cluj – Suceava – Iaşi.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un total de 2,42 miliarde lei, fără TVA. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea la nivel global, obiectivul pentru 2024 fiind prezența în 10 țări....
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...