Imigranţii români ar trăi de opt sau nouă ori mai bine în Regatul Unit. Cine spune asta

O familie de români sau de bulgari, formată din patru membri, ar trăi de opt sau nouă ori mai bine dacă s-ar muta în Marea Britanie, după ridicarea restricţiilor, la sfârşitul anului, au susţinut activiştii anti-imigrare.
Economica.net - mie, 20 feb. 2013, 11:44
Imigranţii români ar trăi de opt sau nouă ori mai bine în Regatul Unit. Cine spune asta

 O familie bulgară – formată din câte un individ cu un salariu minim, cu un soţ dependent şi doi copii – are un venit săptămânal de 62 de lire sterline în ţara sa, în comparaţie cu 543 de lire în Marea Britanie, în timp ce familiile de români câştigă în jur de 70 de lire pe săptămână. Lucrătorii singuri din ţările est-europene ar trăi de patru sau cinci ori mai bine, arată un studiu al Migration Watch UK. Şi o comparaţie cu condiţiile de care se bucură lucrătorii polonezi în Marea Britanie a arătat că stimulentele economice pentru lucrătorii români şi bulgari sunt duble. Preşedintele Migration Watch UK, Sir Andrew Green, a spus:
„Diferenţele salariale sunt imense. Guvernul anterior a greşit acceptând tratatele de aderare care garantează acces deplin pe piaţa muncii de la noi, pentru lucrători din ţări al căror PIB este de cinci ori mai mic decât al nostru. Deoarece stimulentele economice pentru români şi bulgari sunt duble faţă de cele ale lucrătorilor polonezi, ar fi absurd să sugerezi că nu va exista un val semnificativ de imigranţi”.

Românilor şi bulgarilor le-au fost impuse restricţii temporare în 2005, pentru a proteja piaţa britanică a muncii, dar ele expiră în decembrie şi, în conformitate cu legislaţia UE, nu pot fi prelungite. Guvernul a refuzat să ofere o estimare cu privire la numărul de români sau bulgari care ar putea veni în Marea Britanie, dar Migration Watch a avansat cifra de până la 50.000 pe an, în primii cinci ani.

O persoană singură din România, cu salariul minim, ar avea un venit săptămânal de 164 de lei noi româneşti – aproximativ 55 de lire – în timp ce în Marea Britanie aceeaşi persoană ar putea câştiga 254 de lire. În Bulgaria, o persoană singură, cu un salariu minim, câştigă în jur de 49 de lire sau 58 leva bulgăreşti.

Revenind la ajutoarele sociale, Migration Watch a arătat că alocaţiile pentru doi copii – chiar dacă ei rămân în ţările lor de origine – echivalează cu o săptămână de plată a salariului minim din România. Şi dacă lucrătorul îşi pierde locul de muncă în Marea Britanie, ajutorul de şomaj în Marea Britanie este echivalent cu mai mult de două ori salariul minim în România sau Bulgaria.

Politicienii de frunte din Bulgaria şi România au respins temerile că ridicarea restricţiilor va declanşa un val de imigraţie în Marea Britanie.

Ministrul bulgar de externe, Nikolai Mladenov, a declarat că mulţi dintre compatrioţii săi s-ar duce mai degrabă în Germania, Spania şi Italia, deoarece ţara sa are legături puternice de afaceri cu aceste ţări.

Şi ambasadorul român în Marea Britanie, Ion Jinga, a spus că mulţi imigranţi au ocolit deja restricţiile, declarând că desfăşoară o activitate independentă, şi găsind locuri de muncă în sectoare cum ar fi construcţiile.

Un purtator de cuvânt al Ministerului britanic de Interne a declarat: „Avem în plan reducerea migraţiei nete de la sute de mii la zeci de mii, până la sfârşitul acestui mandat al Parlamentului, şi noile noastre reguli au deja efect, migraţia netă globală scăzând cu un sfert faţă de anul trecut. În ceea ce priveşte imigraţia europeană, lucrăm în cadrul guvernului pentru identificarea factorilor de atracţie care i-ar putea încuraja pe cetăţenii UE, inclusiv pe cei din Bulgaria şi România, să vină în Marea Britanie. Guvernul a spus clar că va continua să reducă abuzurile în libera circulaţie”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...