IMM-urile care utilizează roboți colaborativi alături de angajați sunt cu până la 85% mai eficiente

Omul și tehnologia produc împreună mai mult și mai rapid decât fiecare dintre cele două categorii luate separat. Este și cazul tandemului om-robot colaborativ în ce privește procesele de lucru desfășurate de IMM-uri. Studii recente arată că o afacere mică poate fi mai competitivă și crește mult mai rapid în urma achiziției de roboți colaborativi, potrivit companiei Universal Robots.
Lidia Neagu - vin, 12 iul. 2019, 10:45
IMM-urile care utilizează roboți colaborativi alături de angajați sunt cu până la 85% mai eficiente

Roboții colaborativi câștigă tot mai multă popularitate și acest aspect nu mai surprinde pe nimeni. Sunt soluția optimă pentru orice gen de afacere, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii datorită gradului ridicat de siguranță pe care îl prezintă, costurilor reduse în comparație cu roboții industriali, care îi fac accesibili, și recuperării rapide a investiției, calculată în medie undeva la 195 de zile.

În plus, pot fi integrați rapid și cu ușurință în orice mediu de lucru. Programarea lor, în funcție de complexitatea sarcinii desfășurate poate lua chiar și unui membru al echipei mai puțin experimentat doar câteva ore. Chiar sub o oră dacă este vorba de ceva foarte simplu.

Nu în ultimul rând prezintă un grad ridicat de siguranță, peste 80% din soluțiile UR din întreaga lume funcționând fără de garduri de siguranță, aspect care le permite să lucreze cot la cot cu angajații umani și să le ofere acestora din urmă oportunitatea de a se elibera de activități repetitive și îndeplini activități care să le aducă mai multă satisfacție și să crească calitatea producției.

„Ceea ce spunem noi, și s-au făcut și studii în acest sens, dacă iei tehnologia plus oamenii, rezultă avantaj competitiv pentru că folosești resursele pe care le ai și folosești tehnologia care poate face mai repede lucrurile simple și așa poți să fii competitiv. Acest lucru s-a dovedit a fi cu 85% mai eficient decât oamenii și tehnologia luate individual,” spune Juergen Von Hollen, președintele companiei Universal Robots.

Nevoia de automatizare este tot mai regăsită în rândul companiilor îndreptate către o eficientizare a proceselor de lucru și, nimic nou, către creșterea profitabilității. În general, folosesc soluții de automatizare companiile mari cu resurse financiare importante, cele mici sau mijlocii fiind nesigure în privința recuperării rapide a investiției sau în ceea ce privește posibilitatea de a asigura spațiul necesar în care aceste tehnologii să poată opera.

Afacerea mea este prea mică pentru a o automatiza” – un astfel de argument este adesea folosit de antreprenori. Cu toate acestea, există pe piață destule exemple care contrazic această teză, deoarece chiar și firme care au doar câțiva angajați instalează roboți colaborativi pentru a îndeplini diferite sarcini. Aceste întreprinderi valorizează capabilitățile coboților care sunt siguri, ușori, mai ieftini și mai ușor de programat și de utilizat. Nu există o companie prea mică pentru a implementa roboți.

Afacerile care au mai puțin de zece angajați își pot permite roboți urmând să-și recupereze investiția în doar câteva luni de la momentul achiziției. Roboții colaborativi sunt pregătiți să lucreze după numai câteva ore de programare.

Coboții au creat noi oportunități de automatizare în industrii dintre cele mai diverse, îmbunătățind elasticitatea proceselor de producție nu numai în marile companii de producție, ci și în întreprinderile mici și mijlocii. Ei sunt ușor de implementat și ocupă o zonă restrânsă în spațiile în care operează. Acești roboți au revoluționat, de asemenea, abordarea față de siguranță permițând crearea unui mediu în care un om și o mașinărie pot să conclucreze în deplină siguranță.

Universal Robots a fost fondat în 2005 de către CTO-ul companiei, Esben Østergaard – Câștigătorul premiului Engelberger 2018, care a dorit să facă tehnologia bazată pe roboți accesibilă tuturor prin dezvoltarea unor roboți industriali flexibili, de dimensiuni mici, ușor de utilizat, cu un preț rezonabil și siguri de utilizat. De la lansarea primului robot colaborativ (cobot), în 2008, compania a înregistrat o creștere considerabilă, coboții ușor de utilizat, fiind vânduți acum pe plan mondial.

Compania, care face parte din Teradyne Inc., are sediul în Odense, Danemarca, și are filiale și birouri regionale în Statele Unite, Germania, Franța, Spania, Italia, Republica Cehă, Polonia, Turcia, China, India, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Mexic.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur S.R.L., informează instituția prin intermediul unui comunicat......
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...