IMM-urile cer amânarea implementării noului sistem de impozitare a clădirilor până la data de 1 ianuarie 2017

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită modificarea termenului de la care începe să se aplice noul sistem de impozitare a clădirilor şi amânarea acesteia până la data de 1 ianuarie 2017, întrucât nu s-a realizat Testul IMM-urilor şi studiul de impact economic-social, informează miercuri, CNIPMMR.
Economica.net - mie, 02 mart. 2016, 11:48
IMM-urile cer amânarea implementării noului sistem de impozitare a clădirilor până la data de 1 ianuarie 2017

‘Noul sistem de impozitare a clădirilor are ca efect creşterea semnificativă a sarcinii fiscale a IMM-urilor reprezentând impozit pe clădirile unde îşi desfăşoară activitatea, precum şi a cheltuielilor birocratice (valoarea onorariului pentru raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii cinci ani anteriori anului de referinţă, care trebuie depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă)’, spun reprezentanţii CNIPMMR.

Potrivit studiului de caz realizat la nivelul Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, noul sistem de impozitare a clădirilor are ca efect creşterea ‘uriaşă’ a impozitului (indicele de creştere a gradului de impozitare variind între 36,06% şi 1942,43% în funcţie de zona de amplasare a imobilului).

Creşterea impozitului pe construcţii are, printre efecte negative semnalate de CNIPMMR, reducerea activităţii IMM-urilor şi decapitalizarea lor (circa 30% din microîntreprinderi urmând a-şi diminua activitatea) ceea ce va genera desfiinţarea unui număr de aproximativ 100.000 de locuri de muncă, cu diminuarea veniturilor bugetare aferente acestora rezultate din impozitele şi contribuţiile de asigurări obligatorii aferente salariilor noilor angajaţi, din TVA, taxe şi impozite şi cu amplificarea cheltuielilor sociale ale statului aferente persoanelor disponibilizate.

În data de 4 februarie, Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a anunţat că MFP va face precizări suplimentare în normele de aplicare a impozitului pe clădiri, întrucât, în forma actuală a legii, au apărut în practică anumite neînţelegeri în legătură cu clădirile cu folosinţă mixtă.

‘Ne gândim să clarificăm, pentru că au apărut în practică unele neînţelegeri în legătură cu clădirile cu folosinţă mixtă. Trebuie clarificat pentru toată lumea care a fost intenţia legiuitorului şi anume faptul că în cazul locuinţelor în care avem un sediu de firmă în care nu este activitate sau nu se înregistrează cheltuieli, aşa cum scrie în Codul Fiscal, impozitul datorat este cel pentru locuinţă şi nu trebuie făcute evaluări pentru cota parte’, a spus Biriş, în cadrul conferinţei TaxEU.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care, din 31 decembrie 2015, deţin o locuinţă cu destinaţie mixtă, unde au înregistrat sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, trebuie să depună o declaraţie până la data de 31 martie 2016 chiar dacă nu îşi desfăşoară activitatea acolo.

Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% asupra valorii care poate fi determinată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă sau care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă. De asemenea, cota se poate aplica asupra valoarii finale a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...