IMM-urile primesc facilităţi la închirierea de spaţii de birouri în clădiri finanţate din fonduri UE

Firmele mici şi mijlocii pot beneficia de o serie de facilităţi la închirierea spaţiilor din birouri în clădirile realizate cu finanţare europeană, în prezent în Bucureşti cinci clădiri de birouri având disponibile la închiriere sau pre-închiriere astfel de spaţii, potrivit Esop Consulting.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 19:40
IMM-urile primesc facilităţi la închirierea de spaţii de birouri în clădiri finanţate din fonduri UE

Dezvoltarea proiectelor este susţinută prin programul Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local”, iar proprietarii trebuie să aloce o anumită cotă din spaţiile de birouri rezultate pentru realizarea de incubatoare de afaceri, respectiv să fie închiriate numai pentru companiile mici şi mijlocii, inclusiv către start-up-uri.

„În Bucureşti, în perioada 2011-2012 au fost avizate iniţial şapte proiecte, cu suprafeţe începând de la aproximativ 1.800 mp până la 15.000 mp. Dintre acestea doar cinci au rămas în implementare, finanţarea unuia dintre proiecte fiind reziliată şi un proiect fiind în stand-by. În acest an se finalizează primele trei centre de afaceri de acest tip, primele contracte de închiriere pentru IMM-uri fiind semnate încă de la sfârşitul anului trecut”, se arată într-un comunicat al firmei de consultanţă imobiliară, activă pe piaţa închirierii de spaţii de birouri pentru companiile medii.

Unul dintre proiectele care va fi lansat în acest an este CSDA Siriului, în care cota de spaţii cu facilităţi pentru IMM-uri a fost deja închiriată, cu două luni înainte de recepţia clădirii. Proiectul este situat în zona Aviaţiei, în apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu.

Al doilea proiect, West Gate, are disponibili pentru IMM-uri circa 5.000 metri pătraţi. Spaţiile destinate IMM-urilor sunt disponibile imediat, clădirea fiind finalizată la începutul acestui an.

West Gate este un important business park situat în zona Militari, lângă staţia de metrou Păcii, reunind nouă imobile de birouri, de aproximativ 15.000 mp fiecare şi patru blocuri de locuinţe. Complexul este dezvoltat de omul de afaceri Liviu Tudor.

Al treilea proiect, cu o suprafaţă închiriabilă mai mică, de 2.350 mp, este în curs de construcţie în zona Unirii-Calea Călăraşilor, urmând să fie dat în folosinţă la sfârşitul anului 2013.

Celelalte două proiecte de birouri care includ şi spaţii disponibile pentru IMM-uri se află în zonele Mihai Bravu şi Floreasca.

Printre facilităţile de care beneficiază firmele mici şi mijlocii se numără asigurarea recepţiei, pazei şi protecţiei, serviciilor IT integrate gratuite, accesul la un centru de copiere şi săli complet echipate de meeting şi/sau training de către proprietarii clădirilor care au accesat fondurile europene.

„Este o reală oportunitate pentru IMM-urile româneşti posibilitatea de a închiria sediul într-un astfel de centru pentru dezvoltarea şi sprijinirea afacerilor. Credem că şi în România centrele pentru sprijinirea afacerilor, destinate IMM-urilor, vor avea un impact pozitiv la nivelul reducerii costurilor fixe ale firmelor pentru a le oferi posibilitatea să investeasca mai mult în dezvoltare”, a declarat într-un comunicat Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting l Corfac International.

Facilităţile diferă de la proiect la proiect, în funcţie de mărimea finanţării din bani europeni, care se răsfrânge în dimensiunea centrului pentru sprijinirea afacerilor.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă: Stadiul lucrărilor pe lotul doi al Autostrăzii Sebeş-Turda este de 90%
Drulă: Stadiul lucrărilor pe lotul doi al Autostrăzii Sebeş-Turda este de 90%
Stadiul lucrărilor pe lotul doi al A10 Sebeş-Turda este de 90%, în prezent fiind turnat ultimul strat de asfalt, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin......
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Telios Care, unul dintre principalii furnizori de servicii de telemedicină din România, va oferi, începând cu această ...
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernele PSD, a fost numit director în cadrul Autorității ...
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi ...
Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. ...