IMM-urile româneşti se împrumută la dobânzi similare cu cele din Euro Zone. Tot mai puţine se califică pentru credit

21 07. 2016
gespasa_fiscal_89047700

Dobânda medie publicată de Banca Centrală Europeană pentru luna mai a fost de 3,1% pentru o linie de credit de un an, creditele revolving pentru capital de lucru, în timp ce BNR a publicat o medie de 2,79% pentru acelaşi tip de credit în aceeaşi perioadă. Statisticile BNR diferă totuşi de cele ale BCE deoarece nu sunt atât de bine defalcate şi nu permit decât obţinerea unei dobânzi pentru creditele de sub un milion de euro.

În cazul BCE, dobânda pentru un credit cuprins între 250.000 şi un milion de euro este de 1,94%. Astfel, chiar dacă nu este neapărat mai mică (pentru că depinde şi de suma împrumutată) diferenţa de cost este de circa un punct procentual şi creşte uşor în funcţie de durata de rambursare a împrumutului.

Ceea ce este interesant este faptul că dobânzile nu diferă prea mult nici dacă vorbim de creditele în lei. Astfel, dobânda pentru acelaşi tip de credit dar acordat în lei este de 3,89% deci cu numai 0,7% mai mare decât dobânda la creditul în euro din Uniunea Europeană. Mai mult încă, săptămâna aceasta, CEC Bank a anunţat o promoţie la creditele de investiţii (pe termen lung) cu dobânzi de 2,95% şi perioadă de rambursare de până la 15 ani.

Cu toate acestea, IMM-urile se împrumută din ce în ce mai puţin. Unul dintre motivele pentru care scade soldul creditelor pentru firme este faptul că, multe dintre ele nu se califică pentru un credit bancar pentru că nu au situaţii financiare solide, astfel că bătălia acerbă între bănci este pe un număr redus de potenţiali clienţi IMM.

Din cele 300.000 de IMM-uri din piaţa locală doar în jur de 100.000 sunt viabile pentru creditare, iar pentru acestea atât dobânda, cât şi standardele de creditare sunt mai laxe, a declarat Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al UniCredit Bank.

Raportul de stabilitate financiară pe 2015 al BNR arată că în cazul IMM s-a înregistrat o diminuare a finanțărilor de 6 la sută, mai mare decât în cazul corporațiilor (unde scăderea a fost de 1,5 la sută). Creditarea bancară a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii se menține modestă. Un număr redus și în scădere de IMM din România apelează la surse de finanțare de la băncile autohtone, reprezentând 16,1 la sută din totalul companiilor active, precizează BNR.

 

 Dobânzile din UE versus cele din România

Tip credit/perioadă

Dobânda în Euro Zone

Tip credit/perioadă/valută

Dobânda în România

 

3,10%

 

2,79%

 

2,89%

 

3,68%

250.000 – 1 milion euro/an

1,94%

 

3,89%

250.000 – 1 milion euro/1-5 ani

1,85%

 

5,04%

 

Sursa: Banca Central Europeană, BNR