Immochan negociază un parteneriat pentru zona rezidenţială Coresi Braşov

Immochan vrea să construiască locuinţe la preţul de 700 euro/mp în cadrul proiectului Coresi din Braşov şi negociază un parteneriat cu un dezvoltator dispus să înceapă construcţia într-un an, a declarat Tatian Diaconu, managing director Immochan România.
Economica.net - mie, 15 mai 2013, 15:01
Immochan negociază un parteneriat pentru zona rezidenţială Coresi Braşov

„Negociem cu un dezvoltator care vrea să facă rezidenţial pe acest teren şi să înceapă construcţia în 12 luni. În prezent aceştia sunt în faza în care studiază terenul, fac calcule pentru a stabili costurile. Dacă modelul este viabil, atunci la sfârşitul lunii iunie – începutul lunii iulie am putea să ajungem într-o fază mai avansată de negociere. Vom merge pe varianţa low-cost, adică vrem să facem locuinţe la preţuri de 700 de euro/mp. Acesta este modelul nostru, pe care îl apreciază şi viitorul nostru partener”, a declarat Diaconu pentru MEDIAFAX.

El a menţionat că nu ştie încă sub ce formă va fi realizat parteneriatul dintre Immochan şi dezvoltatorul de locuinţe, dar a precizat că cea mai simplă formă ar fi vânzarea terenului. Acesta nu exclude şi un parteneriat în care Immochan va veni cu terenul, iar dezvoltatorul cu expertiza în construcţia de locuinţe.

„Am putea vinde terenul, dar asigurându-ne că va construi ce a spus. Dacă vrea să construiască trei blocuri, îi vindem un hectar, dacă mai vrea să dezvolte alte trei blocuri, îi mai vindem un hectar. Nu vrem să facem speculă cu terenul, scopul este ca în 10-15 ani să facem un cartier, cu o dezvoltare urbanistică globală pe cele 100 de hectare de teren pe care le deţinem în Braşov”, a adăugat reprezentantul Immochan.

Compania, parte a grupului francez Auchan, a achiziţionat anul trecut terenul de 100 de hectare, cea mai mare parte din fosta platformă industrială Tractorul. Pentru zona rezidenţială este alocat un teren de 32 de hectare.

Proiectul din Braşov prevede într-o fază iniţială construcţia unui centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi. Centrul comercial a primit autorizaţia de construire la începutul acestui an şi va necesita o investiţie de 55 milioane de euro, susţinută din fonduri proprii.

„Vom da drumul la licitaţie în următoarele 2-3 săptămâni, iar prima cărămidă vrem să o punem la sfârşitul lunii iunie, pentru a deschide în ultimul trimestru din 2014. E foarte interesant proiectul din Braşov, pentru că venim cu ceva nou. Este evident că în România există două formate de centre comerciale care funcţionează: centrul de proximitate, format care vine pe o trăsătură a românilor care doresc încă să cumpere de la parterul blocului, dar în acelaşi şi pe fondul stării infrastructurii, care nu permite să dezvolţi în Bucureşti după modelul din Franţa, la 20 de kilometri de oraş. Al doilea format este centrul comercial de tip regional, aşa cum va fi Coresi Braşov, unde nu vrem să construim doar un centru pentru cumpărături, ci şi pentru petrecerea timpului liber”, a explicat Diaconu.

În opinia sa, tipul de consum s-a modificat în ultimul timp, iar românii au multe opţiuni de cumpărare.

„Dacă îi chemi la tine doar să cumpere s-ar putea să te înlocuiască cu internetul sau cu comerţul de proximitate. Tot ceea ce este între aceste formate sunt dezvoltări riscante. De aceea centrele comerciale care au avut dificultăţi sunt toate în gama de mijloc”, a precizat Diaconu.

În Braşov au fost anunţate alte trei proiecte de retail, cu o suprafaţă totală de circa 120.000 de metri pătraţi, dezvoltate de Cora, NEPI şi compania poloneză Echo Investments.

„Suntem singurii care avem autorizaţie de construcţie. Din punctul meu de vedere avem şase luni în avans faţă de concurenţii noştri. Avem discuţii avansate cu retaileri importanţi, iar primele anunţuri privind contracte de închiriere le vom face în următoarele săptămâni. Nu cred că este loc pentru toate cele patru mall-uri anunţate şi nu cred că se vor face toate. Nu există suficiente branduri în România astfel încât într-un oraş cu 300.000 de locuitori să populezi patru mall-uri”, a afirmat reprezentantul Immochan.

El a menţionat că potrivit studiilor de piaţă, Braşovul mai poate absorbi circa 45.000 de metri pătraţi de centre comerciale, adică un singur proiect.

În acelaşi timp, Diaconu spune că nici retailerii care sunt prezenţi deja în România nu mai vor să se extindă în provincie, din cauza situaţiei de criză şi a scăderii cifrelor de afaceri.

Pe de altă parte, şeful Immochan România apreciază că pentru ca un centru comercial să funcţioneze este nevoie ca dezvoltatorii să fie parteneri cu retailerii, iar chiriile să fie stabilite în funcţie de indicatorii economici ai zonei căreia se adresează.

„Dacă dezvoltatorii impun chirii pe care retailerii nu le pot plăti din cauză că nu au vânzări pentru că nivelul consumului este redus în acel oraş, atunci mall-ul se va închide”, a menţionat Diaconu.

Odată cu lansarea licitaţiei pentru proiectul din Braşov, Immochan va începe şi procedurile de alegere a constructorului şi pentru centrul comercial pe care intenţionează să-l dezvolte în cartierul Drumul Taberei din Bucureşti, pe terenul fostei fabrici Tricodava.

„Acesta va fi un proiect mai greu de construit pentru că va fi o dezvoltare pe verticală. Vom construi o clădire cu cinci etaje, din care parterul şi primul etaj vor fi alocate spaţiilor de retail – 9.100 metri pătraţi galerie comercială şi 11.000 metri pătraţi un hipermarket Auchan, iar etajele 3-5, respectiv 9.000 metri pătraţi vor fi alocare spaţiilor de birouri, unde vor funcţiona Auchan şi Immochan”, a mai spus Diaconu.

Investiţia în acest proiect se ridică la 60 milioane de euro şi va fi de asemenea susţinută din fonduri proprii ale grupului Auchan.

Fondat în 1976, Immochan ocupă în prezent unul dintre primele locuri în Europa în calitate de investitor şi proprietar de centre comerciale. Immochan gestionează 300 de centre comerciale în 12 ţări, cumulând 1,7 milioane de metri pătraţi.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...